30 mars 2009

Shopping och piggare Kisse


Nu är Madicken piggare även om hon inte är fullt så pigg som hon var innan och hon har nog tappat ett halvkilo på köpet. Så nu får vi bara se till att göda henne lite så kanske hon mår ännu bättre. Hon fick njursvikt i fredags och hon har nu fått specialdiet. Jag har varit hemma idag och ett nytt begrepp har myntats på jobbet - VAK - Vård Av Katt.

Fick precis besked från veterinären att hon har en infektion också och behöver penicillin. Stackars liten.

I eftermiddags smet jag ner på stan i några ärenden för att få lite frisk luft. Luft var det ju gott om och frisk var den också, lite väl kyligt utan vantar och mössa. Jag har ju fått för mig att det är vår nu. Men jag kom i alla fall hem med en påse full av godsaker (som vanligt). Förutom det som syns på bilden, som var det som jag faktiskt skulle ha tag på idag, så blev det lite badbomber i form av påskägg och påskharar, schampo och balsam från Lush, en favvisbutik speciellt på vintern när det blir mkt bad.

Sedan har jag en bekännelse - jag har börjat ett nytt sticke igen. Den här gången blev frestelsen för stor när jag hittade mönstret för Leyburn Socks. Det var ett annat sätt att göra tån som lockade och jag har aldrig stickat från tån upp och så hade jag ju garnet från Garn och Te bytet liggande så jag kunde inte motstå frestelsen. Men vad gör det. Om jag skulle behöva en ursäkt så är det i alla fall något nytt och att lära sig nya saker är bra för både kropp och knopp.

29 mars 2009

Konstig helg


Ingenting blev riktigt som det skulle denna helgen. Inget jobb, inget mc-åkande, ingen tur till Grötö, ingen färdig Nadine.......



Istället blev det nattvak över sjuk kisse. Hon mår lite bättre nu och jag hoppas att denna natten blir lite lugnare än de två föregående. 3-4 timmars ej-sammanhängande nattsömn ett par dagar i rad sätter sina spår. Orkar inte direkt ta mig för så mkt. Men vad gör man inte för de små liven, all tidigare irritation över leriga tassar, och dödade villebråd är då helt borta för de är ju trots allt en i familjen. Nu är ju Madicken innekatt, så några döda fåglar, skogsmöss eller harpaltar har hon inte släpat hem, jag tänkte mest på Catarinas lilla Ville som inte gjorde Matte så glad idag.

Men Earth Hour igår var fin. Rofylld tystnad utan TV, man kunde ge och få odelad uppmärksamhet och prata om saker som betyder något. Det var en skum känsla när man stängde av TVn - jaha, vad ska man göra nu då - for genom hjärnan innan man sa till sig själv på skarpen att skärpa sig, du kan vl klara dig utan TVn i 60 ynka minuter. Och det blev så trevligt och mysigt och kvalitativt att man funderade över varför man inte gör så oftare.

Och vädret idag är härligt. Det blev en liten promenad men titt efter vårtecken och visst hitade man en del. Det gäller att njuta av det lilla medan man kan.






Äntligen.....

....någon som faktiskt GÖR något och inte bara tänker. Emelie har tagit saken i egan händer och på plats med egna medel börjat ett projekt som kan bli skillnaden mellan liv och död för ett antal barn i Ghana. Läs mer om detta på hennes egen sida och bli berörd och kanske även engagerad.

En annan som engagerat sig i detta är Signe mitt i livet som därför anordnar en utlottning i syftet att sprida detta vidare. Jag är lite sent ute och utlottningens sista dag är idag. Jag hoppas att jag hinner sprida detta till några fler innan hon drar den lyckliga vinnaren.

28 mars 2009

Ni glömmer väl inte....

..... Earth Hour.

Tänk vad stort det har blivit på bara ett par år. Det känns verkligen skönt att veta att det finns folk där ute som bryr sig och att det en gång om året märks. Var med du också och skapa tryck på världens ledare som snart ska samlas i Köpenhamn och uppdatera Kyoto-avtalet.


Lite historik i sammanfattning (källa WWF)


Earth Hour större än någonsin

Earth Hour startade 2007 i Sydney, men i år är första gången Sverige deltar. Intresset för Earth Hour har varit enormt. Målet med manifestationen 2009 var att involvera 1 000 städer, men i skrivande stund är antalet uppe i 2 800 i hela världen.

Kända byggnader över hela världen
Till de ikoner som släcker hör exempelvis Niagara-fallen, Empire State Building, The Strip i Las Vegas, stora delar av Hong Kong, Copacabana, Colosseum, Akropolis och pyramiderna i Giza för att bara nämna några. I Sverige räknar vi just nu in 156 anmälda kommuner och över 400 byggnader.

27 mars 2009

FO - Nadine (nästan)

Nu är den färdigstickad. Kanske inte räknas som ett FO riktigt ännu, ska blockas och sys ihop och en liten kant ska göras..... okej inte ett FO (än). Söndag, senast måndag ska jag ha den färdig, det är mitt mål för denna helgen. kan faktiskt sätta igång med blockningen redan ikväll.

Det nya projektet går också frammåt, 10cm = 1 nystan stickat. Bilder kommer imorgon.

Har även tjyvstartat på ett litet projekt till, måste jag erkänna, ett par vantar! Ja, jag vet det är vår, men garnet låg där och tjatade på mig och ville bli ett par höstvantar. Inte vilka höstvantar som helst utan ett par torgvantar med huva. På stickor 4,5 går det snabbt även att jag bara stickar ett par varv varje kväll. Kommer bilder på det ockå så småningom. Har bara inte riktigt haft tid att fota idag.

25 mars 2009

Tjyvstart


Bakstycket till Nadine ser inte så fint ut just nu, men snart är det färdigt. Jag räknar med att kunna blocka det till helgen, så då är det ju ganska ok att tjyvstarta lite med nästa grej, eller hur? Man måste ju provsticka och kolla så man har alla stickor man behöver. Det var tur att jag gjorde en liten provstickning, för jag behövde byta från 9mm till 7 och från 6,5mm till 5,00 för att hålla maskantalet. Har märkt att det ofta blir så på amerikanska beskrivningar. Stickar de extremt hårt? För så löst stickar jag inte.

Nästa project blir alltså Louisa, även den från French Girl Knits. Jag är bara helt förälskad i den boken. Garnet är Gedifra Opulenz, 55% ull, 40% akryl och 5% polyester. Ovanligt lite naturligt material för att vara mig, men ibland kan jag tänka mig att göra undantag. Även nadine ovan är ju väldigt stor andel konstmaterial, men ibland passar det. Bara det känns bra och inte blir för statiskt.



Och så måste jag visa lilla FrouFrou-knoppen som blivit en vacker blomma. Det kommer ett par knoppar till i samma klase, men de är lite sena.


23 mars 2009

Mitt lilla Monster




Här är hon - mitt lilla monster. En Ducati Monster 620. Hon är såååååå fiiiiin.



Nu vill jag sticka resten av kvällen så det kan bli lite stickbloggning här så småningom.

22 mars 2009

Härlig Söndag

Mitt lilla Monster och jag
Vi har vart ute idag

Tyvärr ingen bild, glömde kameran när vi skulle iväg - orutin. Ska lägga in en liten bild på monstret i morgon. Av någon anledning har jag alla bilder på jobbet.

Vädret blev inte så bra idag som vi trodde, men det räckte för att åka fram och tillbaka till min föräldrar. Hon skulle nog blåneka, men jag tror mamma var lite stolt i alla fall, för kameran kom fram väldigt snabbt när vi skulle åka.

Här blir det istället bilder på en för mig helt ny grej. Bambu.... halt, flygigt och underbart glansigt.


Ska spinnas ihop med silke för att hoppas jag bli ett garn som kan stickas med ca 10m/10cm utan att se allt för glest ut (det är ju inte så ulligt). ca 600m 2-trådigt hoppas jag att det blir av 200g bambu och 200g silke. Om inte så blir det något annat. Kommer att bli ett högglansigt garn i vilket fall.



Färgerna blev lite mörkare på fotona än i verkligheten, men glansen... ååh vilken glans.

21 mars 2009

Dagens bild


Får jag lov att presentera Sture och Lisbeth.

Earth Hour

Jorden är det viktigaste vi har. Jorden klarar sig utan oss, men i klarar oss inte utan henne. Häng på och släck för miljön nästa Lördag. En timme utan ljus - klarar ni det. Jag tänker försöka. Gå till WWFs hemsida för mer info.

20 mars 2009

Garn och Choklad


Ett byte helt i min smak. Det är så kul med spännande små överraskningar i vardagen.

Östersjöns Stränder

Nu är den klar, Östersjöns Stränder som den numera heter. 200g, 630m, 2-trådig BFL. Och jag vet redan vad det ska bli, en Laminaria, den lilla modellen. Fast eftersom mitt garn är två-trådigt och lite (dubbelt) tjockare så kan det bli en rätt stor Laminaria i alla fall. Men Laminaria får ställa sig i kön, för det finns lite annat jag vill göra först. Garnet blev i alla fall precis min favorit gröna färg, och lagom melerat. Supersnyggt garn om jag får säga det själv.

19 mars 2009

Ännu en solig dag

Oj vilken härlig vår. Stack näsan utanför dörren idag och kände lite på vädret och vad gled förbi om inte en läcker svart Kavasaki...mmmmm...... Ska bli bra väder till helgen, då ska det bli premiär. Och titta vad min lilla älskling kom hem med till mig idag....


Nya varma handskar, sitter som en smäck.

Vad har jag annars gjort idag. Sått lite astrar och fler flitiga lisor. Spunnit färdigt Gräs BFL. Jag har börjat tvinna ihop Östersjön med Gräs också.


Jag har suttit och läst lite i The Intentional Spinner. Det är min första bok om spinning och eftersom jag inte gått en enda kurs så var det första gången jag förstod termer som "Worsted draw" och "spinning from the fold". Saker jag gjort i flera år utan att veta vad det heter. Jag har insett att alla mina garner ser likadana ut. Visst olika tjocklek, olika färger, olika material, men i princip samma teknik. Jag har det senaste året provat på entrådigt garn och allra senast Long draw. Kul att kunna variera sig även om det känns konstigt till att börja med. Därför ska det bli extra kul att gå två hela dagar på kurs och kunna lära sig ännu mer.

Jag hade ingen möjlighet att vara med på Stickfest i Väst som går av stapeln nästa helg, men jag tänkte åka upp på söndagen och kika på spinnrockar och annat som kan tänkas finnas på "Torget". Skulle gärna vilja ha en ny spinrock, en med fler utväxlingsmöjligheter eller en portabel, kanske finns någon kombination. Tar två timmar med kommunala medel enkel väg, men det är ju bra sticktid.

18 mars 2009

Det växer

Fortfarande lite seg och har hållit mig inomhus idag. Liten upptäcksfärd bland krukorna resulterade i ett par spirande foton...


Frou Frou med vårens första knopp


Tomaterna har vuxit en bit sedan sist


Även Nadine har vuxit till sig riktigt snabbt faktiskt. Som första projekt ur French Girl Knits valde jag den som absolut inte var sömlös, men det är hyfsat stora stickor och tjockt garn. Bara bakstycket kvar. Ser ut som värsta uringningen, men hälften av längden på axelbanden går ner på baktycket.

En av hojarna i vårt garage kom just hem....jag blir sjuk...vill också ut...suck.....Hoppas på bra väder till helgen.

17 mars 2009

Grön dag


Vad passar väl bättre idag än att jobba med gröna färger. Östersjön har legat och väntat länge nu, men idag var det dags. Nu är Östersjön nästan spunnen och 100g gräs ska också spinnas så att jag kan göra ett härligt grönt 2-trådigt garn. När denna ull blev till hoppas jag att även Östersjöns vegetation var inräknad i färgställningen, annars är jag allvarligt orolig för Östersjöns tillstånd. Tillsammans med färgställningen Gräs, funderar jag på att döpa om det färdiga garnet till Östersjöns Stränder. Jag har inte själv speciellt stor erfarenhet av Östersjön, men min tanke är att det är betydligt grönare vegetation på Östersjöns öar än det är på våra lite kargare klippor i väst.

Förkylning


En elak förkylning hoppade på mig i helgen. Men jag fick i alla fall klart min lilla kungsfiskare. Den fibermixen, 50/50 merino-silke, gav mersmak, kan jag säga. 200m 2-trådigt garn blev det, inte illa på 50g. Den hade kunnat spinnas tunnare faktiskt, en bra fiber för fjäderlätta spetssjalar. Denna ska nog bli en julklapp så detta blir nog det sista som syns här på ett bra tag.
Lite stickat på mitt nya soff-projekt blev det också. Målet idag är att få blockat axelband nr två till Nadine. Men först lite te till för halsen. Det första jag fick höra i morse var - Godmorgon min lilla snarkmaskin. Och det känns verkligen raspigt i halsen. Tror jag ska sova en stund till också. Kanske återkommer i eftermiddag.

15 mars 2009

Solig Söndag

Verkar som att många varit ute i solen idag och visst är det något speciellt med de första soliga dagarna på våren. Idag var första gången i år som jag kunde sitta ute utan jacka, visserligen med en stor kofta och i lä, men ändå. Vi var nere vid Nya varvet och fikade.

Härlig utsikt över Älvsborgsfästning med vindkraftverken i bakgrunden och även fin vy in mot stan med Älvsborgsbron och Stenabåten.



Vattnet var säkert väldigt kallt, men gnistrade fin i solen.



Till och med Madicken låg i solen och njöt.



Nu ska Kungsfiskaren spinnas färdigt.

Ullfrossa

Måste bara visa lite bilder på Madickens första möte med "riktig" ull. Jag fick paketet från Fale Artut i fredags, men hade inte möjlighet att öppna det förrän igår. Då fick jag snabbt sällskap. Hon vet att hålla sig framme när jag grejar, det kan ju vara något intressan och det var det tydligen i det här fallet.....








Brillatoppen färdig


Det var lite mer kvar än jag trodde, men jag hade gett mig den på att bli färdig igår och det blev jag. Jag fick försaka mitt välförtjänta bad, men det finns möjlighet till det idag. Så här är den och jag är faktiskt riktigt nöjd. Jag är en ullig människa och det är sällan jag stickar i annat material, men detta gav lite mersmak och jag har två projekt på kö som inte heller är i ull. Så nu kan jag angripa dessa med större självförtroende.....



14 mars 2009

Rensning

My work here is done, this place is clean......

Varför har jag inte gjort detta tidigare? Så skönt att slippa alla grejer man sparat i flera år och aldrig använt. Kan vara bra att ha tänkte man, men smink och hudprodukter har ett bäst före datum. Även hårsnoddar ballar ur så småning om och usch vad mkt damm allt samlar. Jag kom så i tagen att jag drog fram badkaret och skrubbade under det också, så nu kan man med gott samvete nöja sig med "dra av det värsta"-städning i minst ett halvår framöver.

Vi har ganska lite förvaring i badrummet, jag har fotat de värsta före och efter.....

Före

Efter

Före

Efter

Nuska det bli skönt att ta en dusch och ett bad i kväll.

Härliga helg

Idag har jag mkt kul att sätta tänderna i. Men jag ska börja med något nyttigt. Jag ska rensa i röran..... idag ska det ske....inga fler ursäkter.....och jag börjar med badrummet.

I går kväll/natt sa jag till min kära sambo att imorgon är det jag som sätter allt i badrummet på köksbordet så man ser vad man verkligen har. Jag fick ett fniss och en pillimarisk blick tillbaka.... Jag vet inte om köksbordet håller för toastolen och badkaret får absolut inte plats, fick jag till svar.....

Efter det ska jag sticka färdigt min Brillatopp och sedan är det fritt fram att rulla mig i ull resten av helgen.

Men först ska vi nog ha oss lite frukost för trots att man var så mätt att man låg i ett soffhörne och trodde man skulle avlida efter kärringutfodringen/dammiddagen i går så är jag väldigt hungrig nu.

Återkommer senare med före och efterbilder och annat smått och gott.

13 mars 2009

Köpstopp?


För ett tag sedan insåg jag att jag hade för mkt garn. Så jag drog ner på det köpandet. Då och då unnar jag mig något litet nystan eller en härva av något härligt garn, ungefär som lördagsgodis. Nu när jag spinner så mkt har jag blivit lite kräsen vad gäller garn och känner inte lika stort behov av massor av garn längre, känner mig som en liten finsmakare.

Men summan av alla laster är konstant sägs det och jag insåg idag att jag nu har en ansenlig mängd fibrer liggande hemma..... Hur gick det till?????

Nej nu ska jag iväg på "kärringutfodring". Ha en bra fredagkväll.

12 mars 2009

Hmmm.......


Jaha... så var det med den våren. Jag lovade blåsa lite fint väder i riktning mot Rosenvante, hoppas det kom fram för nu är det slut hos oss i vart fall. Snödropparna är begravda och alla som kan håller sig inne. Det är en kväll för äkta husmanskost, långkok på bringa.








Idag har jag i vart fall bokat tåg och hotelrum i Halmstad och anmält mig till spinnkursen där. Ska bli riktigt kul, jag har aldrig deltagit i någon spinnkurs. Det är ju inte förrän i slutet av April, men jag får fundera ut något sätt att transportera min rock som inte är av den transportabla varianten. Den är i och för sig av den kompakta modellen så omöjligt är det ju inte. Kanske någon typ av liten säckkärra med ett regnöverdrag.

11 mars 2009

Vårlotteri

Tant Kofta har ett vårlotteri. Finfina blommor kan bli dina.
Skynda dit ...

Hmm.... försökte lägga in en av Tant Koftas bilder...jag lyckades inte. Titta in på hennes blogg istället.

Våryra igen

Oj vad det är mkt vår idag, sol och vårdoft i luften. Inte mkt stickat idag, men väl städat och fotat.

Städning är absolut ingen favoritsyssla, men ibland är det nödvändigt, idag och större delen av denna veckan har det varit nödvändigt, men det blev inte av förrän idag. Tar väl inte så lång tid egentligen, vi har ju bara 80 kvadrat att städa och vi är två, men tummen sitter långt in ibland.......

Fotokavalkad.....

Först ut: Hasselhängen, kanske inte syns så bra på bild, men lyste juvligt i morgonsolen på väg till jobbet. Jag råkade ha kameran i väskan så det blev en liten fotostund på vägen hem.



Hemma på gården står dessa söta små snödroppar som ju ser absolut vackrast ut underifrån. Man borde odla dem på en hylla.....










Krokusarna har också kommit långt.







Och innanför dörren låg en avi till ett helt stort paket med ulliga saker även silke och alpacka fanns med i paketet från Tina






Och igår hämtade jag ett annat roligt paket från AdLibris, så nu vet jag precis vad jag ska roa mig med till helgen

10 mars 2009

Vår i luften

Alla bloggar om vår och vårtecken. Alla är trötta på vintern. Idag har det varit mestadels soligt och det är ljust när man åker till jobbet och ljust på hemvägen och fortfarande ljus kvar när man kommer hem och kan fota..... HÄRLIGT MED VÅR.........

Känns som det rör lite på sig i mina små projekt nu. Brillatoppen börjar likna en topp! bara ett brett band i midjan kvar.


Blåmesen liknar just nu mest en liten prinskrona med fem små toppar. det ska bli ett par sockar, mönster från drops,fast mina ben ska bli lite längre. dessa är bara 12cm jag vill ha 20cm. Jag tror garnet räcker till det. Jag har lite färre maskor/10 cm än de har, men jag fixar till det på en höft....



De riktiga blåmesarna sitter på utsidan och sjunger för fulla muggar just nu vilket de faktiskt hållit på över en månad fast maan kanske inte alltid tänkt på det eftersom det varit mörkt och tyst när man kommit hem tidigare. Men jag tänkte på det en dag när jag var hemma och förkyld för ungefär en månad sedan och stapplade bort till apoteket att det faktiskt var mkt fågelsång.

Snödropparna har ocksåblommar en tid fast jag inte fått tummen ur och fota.... man borde ha kameran med sig oftare...