31 december 2009

Gott nytt årDet är helt vindstilla och kallt så tyvärr så dröjer sig krutröken kvar så man ser inte allt, men det är alltid vackert med fyrverkerier.

Oj - vad kallt det blev...

Jag brukar ställa mina övervintrande (översommrande) amaryllisar svalt från mitten av oktober till mitten av november för att de ska få sig en liten kick och börja sätta knopp. Svalt brukar innebära 5-8 grader ungefär, dvs förvaring i kylskåpet.

I år blev det emellertid inte av, kylskåpet var fullt, amaryllisarna vägrade vissna ner och jag var tydligen upptagen med annat. Så i slutet av november när jag började röja plats för adventsljusstakarna hittade jag alla dessa förvildade amaryllisar bakom gardinerna där jag gömt dem någon gång i våras.

Hmm ... kylskåpet är fortfarande fullt, men det börjar bli lite kyligare på vinden så här års. Sagt och gjort - alla lökarna kapades jäms med fotknölarna (var de nu sitter på en lök) och slängdes upp på vinden. Även en engelsk pelargon och min allt för stora clivia fick följa med upp eftersom de ju mår bra av att ha det lite kyligare över vintern för att blomma om till våren.

Allt var frid och fröjd och jag tänkte inte mer på det tills jag en dag två veckor senare skulle upp på vinden med tomma julkartonger - huvaligen vad kallt där var!!! Det var nollgradigt i förrådsutrymmet och då hade det ändå varit kallare dagar tidigare i veckan - blommorna var inte helt sig lika kan jag meddela... Jag stängde dörren och gick därifrån...

Efter lite funderande och grämelse bar jag ner hela bunten i köket och där fick de stå på golvet en vecka innan jag ens orkade titta åt dem, sedan puttade jag in dem mellan bordsben och lite varstans så jag slapp se dem.

Idag plockade jag fram sekatören och ansade lite för att se om något möjligen överlevt. Alla utom två av amaryllisarna verkar ha överlevt - får se om de blommar av blotta förskräckelsen. Pelargonian har nog inte klarat sig, men jag har inte slängt den än och clivian verkar frisk i rötterna och fast i "stammen" även om alla bladen och en del sidoskott var helt vissna. Så nu är samtliga kalhuggna och nakna. Återkommer med rapport vid eventuell uppkomst av livstecken.

Amaryllisen ovan är inköpt i år och undvek således detta vådliga äventyr.

Ha ett gott nytt år

och sätt en mössa på knoppen för det är kallt därute.


.

28 december 2009

Jungle


Äntligen klar. Den har varit "nästan färdig" i flera månader nu. Men det kom lite små julklappar i vägen. Men så hittade jag den i Lördags igen när jag röjde väg till skrivbordet. Mycket annat hittades också - till slut även skrivbordet och jag fick gjort lite nytta där med. Inga roliga saker - lägga upp byxor, laga revor och annat småpyssel i den där "fixa"-högen som tydligen måste mogna ett halvår ungefär för att man ska ta sig i kragen.

Men nu var det Jungle som det skulle handla om. Bambu och silke i detta handspunna garn. Det är väldigt mycket fall i det och det känns rätt tungt, men det är inget fel på lystern i alla fall.

Istället för originalmodellens långa smala ärmar blev det en vid trumpetärm med avslut i pärlgarnet som jag gjorde av det som blev kvar av silket när jag tvinnade garnet.

Modellen är lika V-ringad bak som fram vilket resulterar i att tröjan halkar av axlarna hela tiden, så jag ska virka en liten snodd och fästa mellan axlarna baktill utav det lilla pärlgarn som är kvar. Annars är jag nöjd, ärmarna blev lagom långa, jag trodde att de skulle bli för korta eftersom jag inte hade så mkt garn kvar, men tyngden i garnet med extra hjälp av pärlorna gör att den töjer sig lite lagom.

27 december 2009

Färdiga Objekt

Här kommer en liten kavalkad av färdiga julklappar som inte kunnat bloggas om tidigare.

Mammas Sjal


Svärmors sjal


Sockar till bror och tossor till kusin
Och till sist ett färdigt garn i underbar silke/alpacka mix 50/50 som ska bli en present så småningom...
Annars har jag ägnat mig åt att läsa alla SYTYCK-inlägg och röstat. Så imorgon kanske jag hinner läsa i kapp mig på alla bloggarna.

Nu ska jag sticka sista varvet på min Jungle som faktiskt legat nästan klar länge nu. Bilder kommer inom kort.

23 december 2009

En gnistrande vit
och
GOD JUL
önskar jag er alla21 december 2009

Midvintersolstånd

Årets kortaste dag.

Det vet man ju, men vilken är årets längsta natt - var det natten till idag eller är det natten till i morgon?
Vet inte, men idag har jag för vana att klä granen. Det känns bra rent symboliskt att tända ett extra ljus i mörkret denna kväll.
Min favoritamaryllis har slagit ut också - Benfica. Den är så djupt mörkröd att inget foto kan göra den rättvisa.Men jag försöker varje år ändå. I år hade jag tur, två stänglar som blommar nästan samtidigt och en knopp till på väg upp.

Snö !!!!

Jag vaknade klockan ett i natt och tittade ut genom förnstret - det var ett så underligt ljus - och såg till min stora förtjusning att det hade snöat och snöade fortfarande. Och i morse när jag vaknade igen (betydligt tröttare) snöade det stooora flingor.

Jag har varit så avundsjuk på alla i hela sverige som fått snö de senaste dagarna medan vi inte fått en enda flinga. Men nu finns det här - fin pudrig snö - så lätt att man kan blåsa bort den som dun.
Det har fortsatt hela dagen med ett litet undantag då solen tittade fram en kort stund och nu har vi ca 10 cm. Inte illa för att vara Göteborg.

19 december 2009

Lyckad Granjakt och Kyligt Liseberg

Morgonen ägnades åt granjakt.

Sakta och försiktigt spårade vi den perfekta julgranen genom snåren... var gömer den sig? Där - jag ser den... Försiktigt nu - skräm den inte... En liten kringgående rörelse för att undvika att granen får upp vittringen på oss...

Och så, med ett hastigt och bestämt utfall...

... Yes - jag fick den!!!

Ett par snabba snitt med sågen ....


...och jakttrofén var min...


Hmmm.... Den var lite större än jag trodde. Två granar och bilen var full - överfull faktiskt!
Vi hade grenar runt huvudena och granbarr i öronen hela vägen hem. Och det var tur att bilen har VÄLDIGT bra ytterspeglar...


Nu står den i svalen för att acklimatisera sig något inför morgondagens utsmyckning.


En snabb mellanlandning hemavid och sedan iväg igen - Denna gången till Liseberg. Väldigt vackert och väldigt kallt.

Så mycket frisk - väldigt frisk - luft på en och samma dag. Inte något jag är van vid och nu efter ett varmt bad börjar dagens aktiviteter ta ut sin rätt - somnar nog i soffan snart...

18 december 2009

Man tager vad man haver...

Vad gör man om man vill göra snögubbar och det inte finns någon snö? En allvarlig fråga i dessa dagar då klimatdebattens vågor går höga.

Jo, man tager vad man haver och vips - så har man gjort sig en grangubbe...


Dessa står i en rondell inte långt från oss. Reflexer till ögon och knappar. Förra året hade vi en hel skog (eller i vart fall en dunge) med små granar med massor av reflexer i - -ser jättehäftigt ut när man kommer körandes i mörkret, vilket man oftast gör så här års...

17 december 2009

Hmmm.....

Hemlispaket - Jippi!!!


Och vilket paket - TITTA massa julklappar......och ett maskinskrivet brev där det bla annat står - i paketet finns något som kommer från mitt landskap.


Hmm... Det fanns två saker som hade ortsanknytning - Gränna gammaldags kola = Småland och te från tebladet i Linköpng = Östergötland. Så jag är lika förvirrad om vanligt... Jag har nu klurat och klurat, och kanske, men säker är jag inte - jag åker en hållplats till...

Du som förstorar bilden kan också läsa "Det är ok att vänta till julafton..." och det trodde du att jag skulle klara av, nej minsann, den som väntar på något gott väntar alltid förlänge resonerade jag och slet upp paketen. Och det var ju tur att jag inte öppnade paketet med kolan först för då hade det kanske inte ens funnits papper kvar.

Jag har kramat och gossat med sockgarnet och snabbläddrat tidningen och nu ska jag laga te. Helt underbart perfekt paket - du måste ha studerat bloggen noga... Och stickmått som jag bara har ett av och som jag springer runt och letar efter HELA tiden. Verkligen bra. Nu är frågan hur länge jag klarar av att hålla mig från att provsticka det nya garnet - Det innehåller Aloe Vera och Jojobaolja och vitamin E - ska man sticka i det eller smaka på det...

...hmm...och spinner gör du också skriver du... och en dotter har du... kan det möjligen vara en viss tös som hade väldigt fina horn i våras...

16 december 2009

Tillspetsat...

Detta blir nog årets sista inlägg om mina LövGlövs... Ett finger har det blivit ett, till är på gång och massor av pinnar överallt, men detta är ändå den enkla biten i projektet.

De svåra var alla färgerna och alla trådarna i motivdelen. Det var rätt trassligt där ett tag...


...men det kan det ju vara i kärlekens värld också, faktiskt mer regel än undantag om man ska tro på alla filmer och musikaler.

Visste ni förresten att även Dracula blivit musikal? Den story är inte skriven som inte kan bli musikal. Detta inslag har musik från musikalen och klipp från filmen. Och här visas den mörkare sidan av kärlek, men det var ju faktiskt kärleken som ställde till det för dem - i flera hundra år - snacka om inflytande...

Vad gäller min Broadway-utmaning så har den varit lärorik och hade det inte varit för utmaningen så hade det nog blivit ett UFO, nu när jag kommit förbi det värsta så finns det goda chanser att det blir nagellack på alla fingrarna - blodrött mot svart - dramatiskt värre.

Att sticka med färger då - jag kan nog sammanfatta det så här - jag föredrar nog traditionell ringdans jämfört med mer freestylande varianter. Nästa gång blir det muddar i bohusstickning och sedan tror jag att jag ska ge mig i kast med en Faux Isle-kofta/tröja. Det var betydligt enklare att sticka med två trådar hela vägen runt.

Tack Lisa för allt arbete du lagt ner och tack för utmaningen - utan dig hade jag fortfarande varit livrädd för Broadway och suttit där med min mer inrutade folkdans, Quick-step, Latin och som största utsvävning - Balett.

13 december 2009

Lussekatter och andra katter


Idag blir det två snabba inlägg i följd. Brukar försöka sprida ut det, men det blir liksom inte samma sak att blogga om Lussekatter i morgon...

Dagens bedrift - Vi bakade - Tillsammans... Första gången, men jag var med nere och tvättade hojjarna idag också, så vi har delat på sysslorna jämlikt...

Detta är en ny krumelur - någon som kan gissa vad det föreställer...

Och här kommer några andra katter...Tack Mia för filmen

Kvällsbilder från Göteborg

Igår var vi på bio - 2012 - faktiskt ett hyfsat aktuellt budskap om medmänsklighet, mkt väldigt utstuderat symboliska händelser som gjorde att det blev lite överdrivet, en del rätt saftiga missar rent vetenskapligt, men bra effekter som gjorde att jag på det hela var nöjd med filmen.

Sedan hade vi tänkt oss till Liseberg, men det var 500 m kö när vi kom hem. Det skulle bli Luciakröning och det hade vi ju inte räknat med. Så det blev en liten promenad i stan istället. Mycket julbelysning och julskyltning, fika och middag. En riktigt trevlig kväll som man behöver för att ladda inför julen.Inte världens bästa kamera för kvällsfoto, kom just på att den har någon evening snapshot-funktion - den skulle man ju testat. Får se om det kanske blir något på tisdag... Men klicka på bilderna så syns det lite bättre i alla fall. Samtliga bilderna är tagna från lejontrappan i brunnsparken.

09 december 2009

Lite av varje


Glömde ju att blogga ut denna. Resultatet av barkspinnandet. En sjal till min kusins födelsedag. ca 50cm mitt på ryggen och en meter mellan vingspetsarna. Fungerar både som axelvärmare och halsduk. Ett eget hitte-på-mönster med grunden i de danska knytsjalarna som fanns beskrivna i någon av Spin Off tidningarna.

Det är stört omöjligt att hinna med allt man vill. Just nu är det julförberedelser - tack och lov är samtliga julklappar klara, dock ej inslagna. Julgodis och julmat kvar och jul på Liseberg ej att förglömma och julgran och Lusse och jul i Haga... Listan kan göras oändlig.

Så idag tog jag mig ett bad och läste metro från i fredags - klimattema. Kommit igenom hälften. Nu pågår lite klädrensning. Tänkte att man kan ju lika gärna passa på för just nu ser det ut så här i vardagsrummet...


Det har blivit någon liten spricka mellan golv och vägg i klädkammaren och därmed kommer luften från soprummet in - inte den fräschaste luften. Så alla mina kläder är i vardagsrummet och då ser man ju faktiskt hur mkt man har. Skrämmande lite man egentligen använder och tycker om...
Så det blir en hög till någon bättre behövande. Har väl plöjt igenom hälften och bara sållat sådant jag verkligen är trött på/inte gillar längre/inte använder. Andra halvan får jag ta imorgon.


Nu blir det ett par rader på julkalendern som kommit en bit på vägen, men än är jag inte ikapp, och sedan i säng med en ljudbok och sedan är det snart torsdagsmorgon igen...

06 december 2009

Manitou's Asteria


Idag kom dagen vi längtat efter i veckor nu. Äntligen kunde vi åka upp till Mia på Manitou och hälsa på lilla Asteria. Och vem skulle inte smälta när man ser detta lilla Pyre...Hon är 5 veckor i morgon och en orädd liten tjej som gärna ville vara i knät och leka eller sova.

Klättra kan hon också åtminstone uppåt...