31 december 2009

Oj - vad kallt det blev...

Jag brukar ställa mina övervintrande (översommrande) amaryllisar svalt från mitten av oktober till mitten av november för att de ska få sig en liten kick och börja sätta knopp. Svalt brukar innebära 5-8 grader ungefär, dvs förvaring i kylskåpet.

I år blev det emellertid inte av, kylskåpet var fullt, amaryllisarna vägrade vissna ner och jag var tydligen upptagen med annat. Så i slutet av november när jag började röja plats för adventsljusstakarna hittade jag alla dessa förvildade amaryllisar bakom gardinerna där jag gömt dem någon gång i våras.

Hmm ... kylskåpet är fortfarande fullt, men det börjar bli lite kyligare på vinden så här års. Sagt och gjort - alla lökarna kapades jäms med fotknölarna (var de nu sitter på en lök) och slängdes upp på vinden. Även en engelsk pelargon och min allt för stora clivia fick följa med upp eftersom de ju mår bra av att ha det lite kyligare över vintern för att blomma om till våren.

Allt var frid och fröjd och jag tänkte inte mer på det tills jag en dag två veckor senare skulle upp på vinden med tomma julkartonger - huvaligen vad kallt där var!!! Det var nollgradigt i förrådsutrymmet och då hade det ändå varit kallare dagar tidigare i veckan - blommorna var inte helt sig lika kan jag meddela... Jag stängde dörren och gick därifrån...

Efter lite funderande och grämelse bar jag ner hela bunten i köket och där fick de stå på golvet en vecka innan jag ens orkade titta åt dem, sedan puttade jag in dem mellan bordsben och lite varstans så jag slapp se dem.

Idag plockade jag fram sekatören och ansade lite för att se om något möjligen överlevt. Alla utom två av amaryllisarna verkar ha överlevt - får se om de blommar av blotta förskräckelsen. Pelargonian har nog inte klarat sig, men jag har inte slängt den än och clivian verkar frisk i rötterna och fast i "stammen" även om alla bladen och en del sidoskott var helt vissna. Så nu är samtliga kalhuggna och nakna. Återkommer med rapport vid eventuell uppkomst av livstecken.

Amaryllisen ovan är inköpt i år och undvek således detta vådliga äventyr.

Ha ett gott nytt år

och sätt en mössa på knoppen för det är kallt därute.


.

5 kommentarer:

Rosenvante sa...

Ojdå, hoppas det går bra till slut med blommorna.
Mössa är på och halsduk, thermobrallor, tjockstrumpor och allt som behövs för promenad i detta köldhål. Biter dock friskt i kinderna ändå.
Gott Nytt År!

mc-chick sa...

oj vilket äventyr för blommorna, hoppas dom klarar sig.
Jag har oxå mössa på mig. :-)
Gott nytt år!!

Call design sa...

Gott nytt år!

Cecilia sa...

Jag snodde en clivia på jobbet, trodde inte att man kaunde misslyckas med dem...men det har jag hittills. Kanske ett bra tips att låta den vila svalt?

Din amaryllis är ljuvlig och hela bilden är väldigt vacker!
Hoppas du får en trevlig nyårsafton och ett gott nytt år!
Kram!

ÄNGLASTINA sa...

Gott Nytt År