31 maj 2009

Bakstycke


Och då var äntligen bakstycket klart. Jag satt ute och stickade både igår och idag - Oj vad det gnistrade och glänsde i garnet. Nu är det "bara" Överdel/ärmar kvar. De stickas i ett stycke från mitt fram och bak ut till ärmslutet. Så jag har delat upp garnet i två delar och så får vi se hur långa de blir. Och hur vida. i orginalmodellen är det rätt långa och smala ärmar, men jag är lite mer inne på 3/4-dels trumpetformade.

Fel: Framstycke ska det givetvis vara...

30 maj 2009

Ljuva 80-tal....


Här kommer bildbevisen...





Alla kommentarer är överflödiga...

28 maj 2009

Nu har de kommit

Jag fyllde år för nästan en månad sedan, men i helgen fick jag tummen ur och beställde min present. Sponsrad av mamma och svärmor. Idag kom paketet.

Tre nya extra snabba spolar och en ny drivrem till spinnrocken. Jag kunde inte vänta utan monterade på drivremmen och provade spolarna direkt.

Ser ni vilken smart lösning - en liten slits för att fästa hjälptråden. Det har jag aldrig sett förut. Genialt. Först ut på den nya spolen är Duvan. Den senaste fibern från Spinspirations månadsklubb. Det ska bli ett tunnt tvåtrådigt sockgarn av det.

Annars har det inte blivit så mkt stickat idag. Matlagning och klädprovning har tagit all tid. Imorgon är det After Work på jobbet och temat är .... 80-tal !
Så jag har provat kläder och frisyrer och vem vet - kanske får ni se en bild på resultatet här så småningom.

26 maj 2009

Färdiga


Nu är de äntligen färdiga. Mina Leyburn Socks. Sockarna har varit mitt "vid sidan om"-projekt som jag stickat på fikarasterna på jobbet, spårvagnen när jag varit i stan, väntrummet till tandläkaren. Men nu är de klara och jag är nöjd, mina gamla sockar behöver bytas ut.

Jag har flera sockar planerade och jag går och klappar på garnerna titt som tätt. Nu har jag börjat på Diagonal Lace i Lorna's Lace Shepherd Sock.

Sedan var jag ju inne en sväng till min favoritaffär Deisy Design igen igår. Så det blev lite Kidsilk Haze och en liten godisbit till sockgarn som påminner om ett gelébjörnbär.

Kidsilken ska bli en ströja ur French Girl Knits, en tråd av varje färg oh riktigt luftigt stickat. Men det får bli efter min Jungle är klar. Framstycket går inte riktigt lika snabbt fram som bakstycket, men det är på god väg.

24 maj 2009

Backstycke

Swish sa det bara så var bakstycket klart.

Med lite hjälp av vädret och en god bok så har jag hunnit en liten bit in på framstycket också. Mönstret är enkelt, men man måste räkna varv hela tiden. Det blir glansigt slätt och med bra fall. Längtar efter att den ska vara färdig. Det är första gången jag stickar i silke och bambu.

23 maj 2009

Djungeln växer


Jag har inte kommit så långt på Jungle ännu, men jag ville visa det stora fina nystanet. Nästan 400g i en enda lång tråd. Det är det bästa med att spinna själv, man slipper en massa trådar att fästa. Nackdelen är att det blir ett väldigt stort och otympligt nystan. Som tur är har jag nu lärt mig nysta ett nystan så att det går att dra upp tråd från mitten. Det lärde mig mc-chick när vi var i Halmstad. Mkt praktiskt. Så nu nystar jag allt på detta sättet. När det är så hr stort i ett så glidigt garn så får jag nog nysta om det mellan delarna annars kolappsar det nog totalt när hålet i mitten blir för stort.

21 mil


En något kortare tur blev det denna lördagen. Fika denna gången blev det vid Nordiska Akvarell Muséet i Skärhamn. Solig dag vid havet - kan det bli bättre.

22 maj 2009

Jungle Fever

Min vana trogen så har jag ändrat mig igen. Jag provstickade lite på Cherie Amour, jag har velat sticka den länge men inte hittat rätt garn. Tyvärr blev inte resultatet precis som jag tänkt mig, så nu blir det den här modellen istället - Jungle. Lite av pärlgarnet längs kanterna för lite extra tyngd kanske. Har redan börjat lite på bakstycket för att känna på garnet och det är helt ljuvligt att sticka i och härligt grönt.

Jag får spara Cherie Amour till något annat, för någon gång ska jag sticka den. Och jag hade också tnkt göra den lite mindre V-ringad. Mina axlar är lite sluttande så det mesta ramlar av. Jungle är också V-ringad, både bak och fram, så det blir nog någon liten garntåt eller annan grej baktill så att den sitter kvar på mig och inte ligger som en härva runt midjan....

21 maj 2009

Länge sedan

Känns som att det var väldigt länge sedan jag var inne och bloggade. Men jag har bra ursäkter (om det skulle behövas). Dels åkte jag på magsjuka förra lördagen. Den slog till unde schlagerfestivalen och höll i sig ett par dagar. Dels har jag varit osedvanligt förutseende och pysslat med eventuella julklappar så här ett halvår i förväg, eller så blir det födelsedagspresenter. En nästan färdig och en påbörjad och de vill jag ju inte avslöja vad det kan tänkas vara. Så det har jag inte kunnat blogga om heller. Tvättat mer ull har jag också gjort och jag tror jag kommit igenom hälften nu.

Men nu ska jag nysta upp min vårpromenad som jag hoppas ska bli en Cherie Amour. Ska provsticka lite först. Återkommer när jag har lite bilder att visa.

16 maj 2009

Helt utslagen...


...känner jag mig nu. 23 mil på hojen. Lite dåligt med maten och vattnet, men efter en liten tupplur, ett stort glas vatten, ett riktigt varmt bad med efterföljande dusch, lite i magen och en ipren så börjar jag likna en människa igen.

Det var den längsta turen jag kört hittills. Vi var nio hojar som körde från Göteborg vid tio, sedan ner till Kungsbacka, Fjärås, Åsa, Idala, Seatons kulle (hissnande utsikt), Skene, Kinna, Seglora, Hyssna (fika), Sätila, Fjärås, Kungsbacka, Lindome, en liten sväng inom mina föräldrar och sedan hemma vid halv sex.


När vi var nästan hemma möttes vi av KAOSET..... Det har varit Göteborgsvarvet idag. Jag tror det är världen största halvmarathon och det var bilar högt och lågt och folk körde kors och tvärs och med stor tveksamhet och helt utan att tänka på trafiken runt om kring.

Skönt att vara hemma igen. Nu blir det pizza och melodifestival. Inte för att jag tycker det är så värst bra, men det är en tradition och en väldigt bra ursäkt att bjuda hem ett par kompisar på ett glas under VÄLDIGT avslappnade former. Jag tycker dock att Malenas låt är väldigt bra och jag hoppas ju på en topp tio placering i alla fall.

15 maj 2009

Det börjar arta sig


Det är nu målat och tapetserat. och det som återstår är omlackering av luckorna, nya handtag och inflyttningen igen. Det senare tar vi lite var dag. Just nu ser det fortfarande lite tomt ut.

14 maj 2009

Pelargoner


Den ena pelargonen efter den andra sätter nu knopp och hälften ungefär har öppnat åtminstone en blomma. Dessa två är jag speciellt glad för då det är första gången de blommar. Jag köpte dem som sticklingar förra året och eftersom de är av sorten Engelsk pelargon så behöver den en period av lätt kyla, ca 10-15 grader för att sätta knopp. Har man som jag inget uterum så tager man vad man haver - jag har ockuperat svalens/trapphusets samtliga fönster och där trivs dessa tydligen väldigt bra, för jag har fått blommo. Stora härliga blommor.

Den röda är Romeo och den rosa heter Superspot of Bonanza.

I svalen trivs även andra pelargoner, clivian som blommar troget varje år och ny för i vinter en stor mörkrosa oleander.

13 maj 2009

Till slut...

...har jag fått tummen ur. Nu är Nadine helt klar pressad och upphängd i garderoben.

Jag måste säga att detta mönster och även det andra, Louisa, som jag också håller på med, är väldigt enkla att förstå och följa. Jag kan varmt rekommendera boken ifråga - French Girl Knits.

12 maj 2009

Långpromenad

Verkligen. Lite avundsjuk blir man.

Lärdom från Halmstad


Något som också sysselsatt mig den senaste tiden är något jag fick lära om i Halmstad. Ska man lagra ullen måste man tvätta den först. Vad som annars händer är att fettet härsknar och i den processen missfärgas ullen som blir gulaktig.

När jag bodde på Irland och hade obegränsad tillgång till ull precis utanför dörren så tvättade vi aldrig ullen förrän efter vi spunnit den. En del skräp och bôs försvann när man tesade, lite till när man kardade och skulle det vara något kvar så kunde man plocka det när man spann. Fåren gick ute året runt och det blev inte så mkt skräp i ullen. När man spunnit klart badade man ullen i diskmedel och det fungerade bra. Om ullen var missfärgad så gjorde det inget, för vi växtfärgade det mesta. Den ull som var riktigt vit sparade vi som den var.

Oftast kanske inte ullen hann att härskna innan vi använde den. Det var ju inte speciellt varmt på Irland och även de dagar som var varma så låg ullen i en stenlada som höll sig sval året runt.

Men nu håller jag alltså på att tvätta all ullen och det tar ju sin lilla tid. Jag lägger den i blöt i små omgångar i handfatet för jag vill hålla ullen i de naturliga lockarna så mkt som möjligt. Sedan är det ju torkmöjligheterna som är något begränsade. Jag har en torkställning om jag lagt en handuk över. När den är full får jag vänta tills det torkat. Det går sakta men säkert...

11 maj 2009

Välgörenhetsauktion

För en tid sedan skrevs det mkt om Emelie som med egna medel och med stort hjärta engagerat sig i ett barnhem i Ghana. Nu till helgen hålls en välgörenhetsauktion till förmån för barnhemmet. Så om ni befinner er i Göteborgstrakten kanske detta kan vara en trevlig tillställning att besöka.

Mer info finns på Emelies blogg och hemsidan för Origohuset

Trädgårdsdagar på Liseberg


I helgen har det varit trädgårdsdagar på Liseberg, så här kommer bilder på blommor blommor och blommor






10 maj 2009

Shopping

Har hunnit med lite shopping också denna veckan. Här är resultatet.

Först var jag på Strikk och där hade de denna stickboken från Rowan för halva priset. Det var vinternummret och nu ska det beredas plats för alla sommar grejer, men hösten och vintern brukar komma snabbare än man vill varje år. Många trevliga modeller fanns det i den så vem vet vad det kan bli till vintern.

Sedan är det ju 40% på utvalda garner från Garnstudio, så då får man ju kika lite. Så det blev ett litet besök på Deisy Design och visst fanns det ett och annat man "behövde".

Jag har länge varit sugen på att prova Lorna's Laces sockgarn som alla pratar så varmt om. Det finns också på DD. Det blev en färg som nog kommer att se ut som ljus marmorerad sten. Ska fundera på vilket mönster som kan bli bra till detta. Kanske något med lite flätor.

09 maj 2009

Storstök


Vårt kök ser ut så här just nu. Väldigt luftigt kan man säga och snart klart, eller rättare sagt MÅLAREN är snart klar.....



Så här ser vårt vardagsrum ut just nu och det ser ungefär likadant ut i arbetsrummet och sovrummet också. Jag hittar INGENTING. Sladden till kameran är borta, min mobil är borta, jag tillbringade en timme till att leta efter kameran härom dagen. Det kan ta en stund att återställa allt och stuva undan det vi inte längre vill ha i köket och bestämma var lampan ska hänga.

En miss kommer att ställa till förtret. Vi fick av vår bovärd höra att de inte kommer att måla köksskåpen. Inte vad vi ville, men vad gör man. Ja ja, vi slipper i alla fall packa ner allt porslin. MEN det visar sig att vi har fått en väldigt noggrann och bra målare - han lyfte av alla luckorna och målade skåpen utvändigt. Bra, då blir det också nytt och fräscht..... men han satte inte tillbaka luckorna förränn efter han slipat det han spacklade dagen innan. Slipdamm i alla skåpen, i allt porslin... = ( Så det är bara att ställa sig och diska lite i taget de närmsta veckorna känns det som.

Äntligen tillbaka

Från vad då? Kanske inte så mkt från som tillbaka. Tillbaka till bloggen och surfandet. Det har varit mkt denna veckan, men vi tar det i små bitar. Först ut....

Core....

Efter mkt om och men blev det äntligen av. Jag har spunnit core garn. Det var otroligt kul, inte speciellt komplicerat och ett bra resultat. Tekniken framhävde ullen glans på ett bra sätt och man kunde få ut mesta möjliga av ullen. Här kan ni läsa mer om ni vill prova på.


Jag började med att dela upp och fluffa till ullen så noga som möjligt och det var ett smart drag. Jag behövde inte göra så mkt mer än att mata på när jag väl satt och spann. Sedan tog jag min kärna, ett två trådigt löst tvinnat shetlands-vävgarn, och övertvinnade den. Den var Z-tvinnad så sedan när jag spann garnet gjorde jag det S-spunnet. Man kan tydligen göra på lite olika sätt och ha lite olika matrial i kärnan. Jag ville ha ull eftersom jag inte vet om jag kanske ska sticka och sedan filta den i tvättmaskinen. En hårdare mer egensinnig och motspjärnande kärna tvinnad mot sin egen tvinning innan man började hade säkert varit bättre, men detta fungerade.

Min ull var 100g egenfärgad Falkland. Jag är fortfarande i början av min färgar-karriär och jag tycker om att hitta på passande namn. Denna färgställning fick namnet Medieval Market för att det i huvudsak är jordnära bruna och gröna nyanser som fick symbolisera bönder och skogsmän medan inslagen av blått och lila fick symbolisera de lite mer burgna borgarna och adeln. Alla samlade blev det ett folkvimmel på en stor marknad med kryddor och siden från fjärran land. Lite Robin Hood inspirerat kanske?

Nåväl, tillsammans med kärnan blev det 135g och 150m. Innan tvätt var det lite obalanserat, men det rättade till sig efter tvätt och tork med tyngd.



Jag blev mkt nöjd med resultatet och jag kan definitivt tänka mig att göra mer av detta. Redan innan jag började hade jag bestämt att jag ville ha ett par tofflor i denna ullen, så nu tänkte jag göra ett stadig garn i svart ull för att ha till sula och sedan använda denna ullen till överdel, för den är nog inte så slitstark eftersom ullfibrerna ligger helt otvinnade runt kärnan.

03 maj 2009

Grönt guld


På vägen till jobbet passerar vi genom en liten bokskog. Så här års är den helt sagolik. På morgonen kommer solen lite snett in i dungen och silar ner genom det späda bladverket som lyser som guld.



Grönt guld är också detta.


Jag hade lite över av silket "Vår", 40g närmare bestämt, så det kändes värt att dela upp det och göra ett två-trådigt garn av det. Jag har också varit sugen på att prova att spinna in pärlor i något garn ända sedan Stickfrossa visade sina härliga skapelser i den vägen. Så därför blev det silke med pärlor, riktigt lyxigt. Och tungt, av 40g garn blev det lite över 90g med pärlorna i och ca 110m.

02 maj 2009

Imponerande



Tänk er ca 400 motorcyklar i dubbla led. Det står funtionärer i varje korsning och rondell för att stoppa trafiken medan vi passerar. Mäktigt! Någonstans i mängden är jag, ganska långt fram. Så pass långt fram att vi inte riktigt visste vart vi skulle köra så plötsligt var vi fel. Våran klubb tog en egen liten runda, en bra tur, men inte så som vi hade tänkt oss.

Det var roligt att titta på alla hojarna innan vi åkte ut. Det fanns mkt blank ögongodis.



Där fanns allt från denna nätta lilla Malaguti, knappt lårhög, när du kommer hem kan du ta den under armen och ställa den på balkongen.



Till denna ganska groteska skapelse med en Chevrolet V8 till motor. Lite Belgian Blue varning.



Det var en härligt solig dag, vägarna runt Kungsbacka, Fjärås, Ubbhult och Lindome var riktigt härliga och jag fick bra flyt i kurvorna. Helt underbart.