09 maj 2009

Äntligen tillbaka

Från vad då? Kanske inte så mkt från som tillbaka. Tillbaka till bloggen och surfandet. Det har varit mkt denna veckan, men vi tar det i små bitar. Först ut....

Core....

Efter mkt om och men blev det äntligen av. Jag har spunnit core garn. Det var otroligt kul, inte speciellt komplicerat och ett bra resultat. Tekniken framhävde ullen glans på ett bra sätt och man kunde få ut mesta möjliga av ullen. Här kan ni läsa mer om ni vill prova på.


Jag började med att dela upp och fluffa till ullen så noga som möjligt och det var ett smart drag. Jag behövde inte göra så mkt mer än att mata på när jag väl satt och spann. Sedan tog jag min kärna, ett två trådigt löst tvinnat shetlands-vävgarn, och övertvinnade den. Den var Z-tvinnad så sedan när jag spann garnet gjorde jag det S-spunnet. Man kan tydligen göra på lite olika sätt och ha lite olika matrial i kärnan. Jag ville ha ull eftersom jag inte vet om jag kanske ska sticka och sedan filta den i tvättmaskinen. En hårdare mer egensinnig och motspjärnande kärna tvinnad mot sin egen tvinning innan man började hade säkert varit bättre, men detta fungerade.

Min ull var 100g egenfärgad Falkland. Jag är fortfarande i början av min färgar-karriär och jag tycker om att hitta på passande namn. Denna färgställning fick namnet Medieval Market för att det i huvudsak är jordnära bruna och gröna nyanser som fick symbolisera bönder och skogsmän medan inslagen av blått och lila fick symbolisera de lite mer burgna borgarna och adeln. Alla samlade blev det ett folkvimmel på en stor marknad med kryddor och siden från fjärran land. Lite Robin Hood inspirerat kanske?

Nåväl, tillsammans med kärnan blev det 135g och 150m. Innan tvätt var det lite obalanserat, men det rättade till sig efter tvätt och tork med tyngd.Jag blev mkt nöjd med resultatet och jag kan definitivt tänka mig att göra mer av detta. Redan innan jag började hade jag bestämt att jag ville ha ett par tofflor i denna ullen, så nu tänkte jag göra ett stadig garn i svart ull för att ha till sula och sedan använda denna ullen till överdel, för den är nog inte så slitstark eftersom ullfibrerna ligger helt otvinnade runt kärnan.

5 kommentarer:

fale artut sa...

Ser läckert ut! Jättefina färger, och det blir nog bra till tofflor.Vilken fin idé!

Catarina sa...

Riktigt, riktigt snyggt!!

~ K ~ sa...

Vilken härlig färgkombination :-)
Blir kul att se det färdigstickade senare.

Rosenvante sa...

Av allt du gjort, är det här det vackaraste tycker jag. Älskar verkligen färgerna. Den din förklaring till det också, slår ju allt. Hoppas du blir nöjd med dina tofflor nu bara. Måste bli de vackraste tofflor man kan tänka sig. Göm dem för Madicken bara så hon inte sätter klorna i dem och gosar.

Mia sa...

Så fint garn, har du bilder på tofflorna också? Dom ble säkert fina dom också. Tack för tipset, nästa gång ska jag försöka med z tvinnad ull i kärnan :)