31 augusti 2009

Ullkamning

I helgen var jag och några till i Varberg på kursen i ullkamning för Lena Hammarlund.

Först lärde vi oss den grundläggande tekniken - som jag kan visa upp när jag bemästrat youtube...

och sedan gick vi loss på kammar och ull av alla de sorter.


Finullen jag hade med mig gick hem hos flera. - Inga knottror!!! och - Den skulle gå bra med min alpacka. Var ett par av rösterna. En del ull bytte därför ägare under dessa två dagar. Jag bytte till mig alpacka av Textil i vitt, brunt och svart. Och från Flickorna i Hulta kom underbara grå och gråbruna ullskatter med hem. Tyvärr har jag ju glömt vad rasen hette, det glömde jag nämligen att skriva ner, men jag vet att fåren hette Gullan och Bea.

Några får, Bea och Ulla fanns i olika årgångar och det är rätt fantastiskt vilken effekt vädret har på ullen. Bea's ull blev brunare (solbränd) de somrar som det var soligt och gråare under regniga somrar. Ulla blev gråblå vid vackert väder och vitare utan sol. Även mjukheten påverkades. Det blev mjukare ull soliga somrar än regniga. Kanske inte så konstigt om man tänker efter, men en ny erfarenhet likväl.

Vi klämde även in ett besök på Varbergs museum och utställningen om Ötzi, Ismannen från sydtyrolen som hittades för några år sedan och visade sig vara en 5000 år gammal naturligt frystorkad mumie, perfekt bevarad med utrustning och allt. Har inga foton från utställningen, men den var riktigt intressant.

Annars är det alltid härligt vid fästningen, för den ligger vid havet och denna dagen var det härligt blåsigt och härliga vågor rullade in mot piren och havet var alldeles grönt i solen.


Jag provade långt ifrån alla ullsorterna, men många små paket blev det tillslut. Några provspann jag på lända och vissa ligger och väntar på strykbrädan i arbetsrummet nu.

Att kamma ullen kändes både enklare och effektivare än att karda så det blir nog en hel del kammat nu framöver.

26 augusti 2009

Julstämning


Det var som dagen före julafton i köket ikväll. Det var dags att skicka ett paket till Stickhjälpen och jag plockade fram och klappade varje liten yemenväst och klänning innan jag knôdde ner så mkt som möjligt i ett 2kg paket från posten. 1,5kg fick jag ner, men sedan fick jag göra som med resväskorna - häva mig över lådan för att få stängt den. Det var en bra storlek annars och klistret verkade hålla bra.

Det flesta sakerna som packades ner har redan bloggats om, men de tre sista förtjänar en plats i rampljuset de också. Så det blev ytterligare 2 Yemenvästar...

...och en klänning som jag hittat på själv med ursprung i Yemenvästen och som jag numera kallar Riga-klänningen...

Och sist och minst var dessa små tossor.
Ska bli spännande och se hur många västar vi fick ihop till slut...

24 augusti 2009

SIP - Spin In Public


19:e September sitter jag i botaniska och spinner. Jag skulle vara överlycklig om jag slapp sitta där ensam. Om du spinner eller inte spelar inte så stor roll. Om du kan spinna så ta med dig en slända eller rock och slå dig ner. Kan du inte spinna men vill prova så finns det goda möjligheter till det också.

Så boka in 19:e September i kalendern. Jag finns i "Nya Lusthuset" mellan 12 och 15. Karta över parken och sätt att ta sig till parken finns på Botaniskas hemsida.

23 augusti 2009

Första veckan avklarad

Det var bara att kasta sig in i verkligheten. Jag gick ut hårt direkt och började med att köra en 6 dagars vecka på jobbet. Fast jag var rätt trött igår eftermiddag. Då var det skönt att sätta sig i solen på mina föräldrars altan och bara njuta.

Efter några varv på mitt senaste projekt - Drops-linnet - hade jag återhämtat mig och kunde bege mig ut på blomjakt med kameran.

Nu är det ju ganska lätt att hitta fina blommor i den här trädgården - dels är det gott om dem och dels är de flesta redan infångade... Klicka på bilderna för större format
Dett pga rådjuren som gärna förser sig med diverse delikatesser - trots väldigt livliga protester från Mor...
Det blev inte bara blommor utan lite frukt också - somligt ätbart och somligt till lyst...
Tomaterna jag sådde i våras är på topp och detta är två sorter jag varmt kan rekommendera. Ovan - Red Fig Tomato och nedan Oxheart.
Tag ett par stora oxheart tomater (eller annan biffig tomat) skär i rätt tunna skivor varva med finhackad rödlök och fetaost ringla över lite grekisk olivolja och toppa med lite oregano. Värm ca 45 sekunder i mikron, bara så smakerna kommer fram och fetan nästan börjat smälta, eller låt stå och dra i rumstemperatur ett tag. Mums..... man behöver nästan inget mer så gott är det.

Dessa röda olvonbär bör man nog inte äta, men blir en väldigt vacker bordsdekoration.

Plommon en är så många i år att grenarna nästan går av. Och nästan inga getingar konstigt nog. Det brukar krylla av dem för de har också god smak...

Det verkar bli mkt äpplen också. Detta är tidiga Transparent Blanche som undvikit att bli mos.
Inte konstigt att augusti kallas för skördemånad...

Nej nu måste jag sticka vidare på den sista Yemenvästen för denna omgång. Paketet ska iväg söderut i nästa vecka. Ni som stickat - glöm nu inte att prosta den så de kommer fram till den 31/8. Då får vi se hur många det blivit totalt och vem som har stickat flest...

20 augusti 2009

Äntligen


Nu är det klart- det svarta tre-trådiga garnet som jag spunnit av en del av ullen som jag fick i våras. 150g 122m kanske inte räcker hela vägen, men det är en bra början på ett par nya självstående (tofflor) till Sambon.

18 augusti 2009

Påbörjad


För en vecka sedan på började jag Dropslinnet i CottonViscose. Och jag har väl kommit ca 25% redan. Jag är ju inte riktigt kompis med bomull och liknande material och på stickor 3,5 går det sakta men säkert. Det är min nya(ste) soffstickning.

Jag jobbar lite på KOFTAN då och då, men det är så mkt annat som lockar.

17 augusti 2009

Lammingarna

Jag har fått MMS då och då från fåren (de kanske har haft lite hjälp) Som säger att de har de bra, men än så länge trivs bäst i varandras sällskap.

Bilderna är ju inte så stora när man får MMS, det är knappt så man ser vad de föreställer, men här kommer de i alla fall. Det översta är från 8/8 två dagar efter vi flyttade dem och den andra kom i söndags.

16 augusti 2009

Lite shopping - Lite promenad

Lite blandad kompott...

Resultatet av torsdagens runda som inkluderade både Kinna och Bollebygd.
Det rosa garnet har redan hunnit bli en Yemen-väst. Jazz är förgarn av merino som jag tänkte spinna till något mer användbart. En axelvärmare, ett par strumpor, ett par benvärmare och lite disktrasor kan det också bli av denna högen så småningom.

Idag var vi ute och gick i blåsten. Tog en fika vid Röda Sten.

Vattnet hade stigit en del och blommorna på denna bilden var helt under vatten.
Lite vågskvalp och en massa härlig frisk luft (med betoning på frisk).

Tack vare Mc-chick har jag upptäckt ett nytt ställe på nätet - farligt många trevliga modeller...

14 augusti 2009

Kabeltvinnat garn

Jag känner mig lite efter i bloggandet. Nu blir det lite om Onsdagens projekt. Kabeltvinnat garn.

Det är den senaste i Svea spinnargilles utmaningar. Så jag funderade lite och blev inspirerad av Textils färgställning. Jag försökte mig på att färga egen ull och valde Massam dels för att jag aldrig färgat på denna ull och ville prova det, dels för att det var en ull som var väldigt snabbspunnen och dels för att den har riktigt långa fibrer så det skulle bli lätt att spinna hyffsat tunt, ska man vika garnet fyra gånger så blir det tjockt i slutändan hur tunnt man än spinner.

Färgningen kanske inte blev de där milda färgerna jag hoppats på, men inte så pjåkigt i alla fall.
Jag började med att spinna två spolar med singlar
Dessa tvinnade jag ihop.
Jag tvinnar alltid för löst, men denna gången spelade det inte så stor roll för jag nystade upp och förde över det på var sin spole igen för att kunna väga så det blev lika mkt på varje spole. Då passade jag på att tvinna det ordentligt igen för att sedan tvinna ihop dessa två ytterligare en gång.
100g Massam, drygt 100m, kanske kan bli ett par tofflor, Massamen verkar vara åt det slitstarka hållet.

13 augusti 2009

Madickens semesterbilder

I Tisdags kom Madicken hem från sin två veckor långa semester. Nu när hon hunnit packa upp och komma iordning ville hon visa lite semesterbilder.

En bit utanför staden har hon hittat ett litet smultronställe. God mat, tillmötesgående personal och rikt djurliv. Hon berättade om hur hon solat...
...fast ibland blev det för hett och då var det bäst att hålla huvudet kallt. Vill man kan man nog bada, men just i år var det alldeles för blött, kanske nästa år...

Gott om blommor fanns det också vilka lockade till sig trevlig fjärilar som hon gjorde sitt bästa att fånga, men någon jakttrofé hade hon inte med sig hem.


Bäst av allt var dock att bara slappa och njuta av den härliga utsikten...

12 augusti 2009

Utflykt

Hur ofta säger man inte att det skulle jag vilja göra, den utställningen ska jag se... och sedan blir det aldrig av. Inte ens det som händer här i stan "hinns" med. Men denna gången hade jag gett mig den på det så igår blev det av.


Lyckades komma först till Nordiska akvarellmuséet och såg Elsa Beskow utställningen. Alla favoriterna fanns där, Solägget och Tomtebobarnen, och några nya. En bok till samlingen blev det, Blomsterfesten i Täppan. Skulle gärna vilja ha Ocke, Nutta och Pillerill också, men det får bli via Adlibris, där den är tillfälligt slut.

Liten fika med härlig utsikt, blommande ljung och hela tiden såg vi väldigt mkt rönnbär, på vissa träd så mkt att löven vissnat till förmån för bären... Vågar vi hoppas på en riktig vinter i år?

Efter det bar det av till Bohusläns museum i Uddevalla och utställningen om Bohus Stickning - vilka fantastiska verk. Att man ens kan drömma om att sticka så smått och med så mkt färg. Skulle gärna vilja prova, men det känns lite övermäktigt att sätta händerna i en hel kofta. Utställningen håller bara på veckan ut så vill ni se den så får ni få tummen ur nu...

Det fanns mkt annat att se på Bohusläns museum. Utställningarna Kustland och Utgångspunkten var också bra, men nu när jag kikar in på deras sida tror jag att jag missade ett par salar på något vis, Gränsland tex. Men det är permanenta utställningar så jag hoppas jag kommer dit igen.

10 augusti 2009

Garnpaj

Här kommer ett litet recept.

100g valfri ull i topsband
Karamellfärg
Ättika

Gräddas 15 min i micro på 450W.

Karamellfärg/livsmedelsfärg kan köpas i pastaform på Panduro Hobby el. i affärer som specialiserat sig på tårtdekoration, finns även webbutiker som denna, googla på tårtdekoration el. pastafärger. En burk pastafärg och ca dubbla mängden ättika (den starka sorten) blandas med ca 4dl vatten. Skakas väl.

Blötlägg ullen väl innan färgningen, all luft måste vara borta.

Nu finns det olika sätt att aplicera färgen på. Jag rullar ut gladpack över hela diskbänken och lägger ulen enkel eller dubbelvikt på plasten, häller valfri färg på ullen, gojsar in den försiktigt, glöm inte undersidan, och viker sedan plasten runt korven så att den blir så tät som möjligt.

Sedan lägger jag korven i en spiral i en pajform, fyller upp med vatten för att hindra att ullen bränner, och täcker hela formen med mer vatten. Värm i micron på låg effekt tills ullen är mellan 80-90 grader.

Tag ut pajformen och låt svalna flera timmar tills den är rumstempererad innan du packar upp (klipper upp plasten) och sköljer ullen i rumstempererat vatten ett par gånger. Färdigt.

Man kan också lägga all ull i en skål och hälla rikligt med färg över ullen, var bara noga med att all ull är under ytan av färgbadet och täck med plast innan den stoppas in i micron.. Detta är enklast om man ska färga med bara en färg.

Det fungerar också att rulla ihop den blöta korven utan plast i pajformen och sedan tilföra färgen. Lite svårare att kontrollera var färgerna hamnar och hur de blandas med varandra, men ibland vill man vara lite wild and crazy.

Jag har bara provat karamellfärg, men alla som provat ullfärg säger att det är mkt bättre. Har hört att man kan göra samma sak men lägga ullen i stekpåsar i vanlig ugn.

Var bara noga med att aldrig shocka ullen, dvs värm den långsamt och kyl av den långsamt så att den inte tovar sig. Vilket gav mig idén att man kan tova något i vit ull och sedan "måla" med färg på detta och sedan lägga i ugnen... hmmm.... Kanske kan provas någon gång.

För mer info googla gärna på Cool Aid.

Litet tillägg: Karamellfärger är oftast en sammansättning av olika färgämnen för att få avsedd nyans. Detta kan ge små överraskningar då och då. Tex. Wiltons Delphinium Blue innehåller små delar av något färgämne som vid upphettning blir inte blått som en riddarsporre utan ceris som en cyklamen i femkronors-stora fläckar. Ooops! Så prova på mindre mängd innan du färgar flera kilon...

Jag har provat Wilton och QFC som märken och generellt kan man säga att QFS är mer jordnära och lugna i färgerna medan Wilton är mer energiska och lysande.

Givetvis kan man färga även färdigt garn. Metoden fungerar på alla animalsika fibrer - ull, mohair, silke...

Ett FO och tre färgbad

Egentligen var den i stort sett färdig för ett tag sedan. Men det skulle ju bli en present så jag har inte kunnat visa den tidigare. Det är en bredaxlad väst som svärmor fick i födelsedagspresent i fredags.

Annars har jag tillbringat dagen med att färga ull. Jag blev så inspirerad av alla som färgade och bloggade att det riktigt kliade i fingrarna på mig.

3st 100 grams batcher har det blivit. Man känner sig som en liten kemisk när man står där med flaskor och tratt och pipar uppradade. Och fina små pajer blir det efter en kvart i micron. Det värsta är att vänta tills de svalnat efteråt...

100g Massam i rosa nyanser. Inspirerade av textils kabeltvinnade garn. Så jag tror jag ska testa den tekniken i denna ullen. Rosa måste vara den svåraste färgen att fånga på bild. Detta är det närmaste jag kommer. Är inte riktigt så skrikiga färger i verkligheten, men inte heller så milda som Textils...

100g Falklandsull i lila-blå-grön. Falklandsull är nog den mest vattenavvisande ullen jag hittills provat. Man får jobba hårt på att dränka den och få ur all luft innan man färgar och så fort man plockar upp den ur vattnet så burrar den upp sig och blir nästan torr på ett par sekunder. Borde vara bra till ytterplagg som vantar och mössa.

100g BFL i olika gröna och bruna nyanser, mina favoritfärger. Blir nästan alltid något grönt.... Kanske blir sockar, kanske något annat. Har inga direkta planer för detta än.

Passade på att bada min stektermometer också. Men det har den överlevt förut. Får se hur den mår när den torkat...

08 augusti 2009

Finullsfår

Nu har jag äntligen hämtat dem, nu är de på plats, mina fina finullsfår - Ullfina, Pudding och Kerstin.

Vi hade bestämt torsdag kväll och med tanke på vädret så var det nog bättre senare på kvällen. Vi hoppades att det skulle vara lite svalare då, men det var bara fuktigare. Lammen hade dragit sig tillbaka så långt upp i skuggiga skogen de kunde men det hade de inte mkt för. Vi hittade dem allt... och Irene och Sippa hade inga problem att få med dem ner.


Pudding var hyfsat lätt att få in i hästtransporten, men sedan stod hon ju där och skvallrade högljutt för de andra om att hon blivit kidnappad och uppviglade de andra till att göra motstånd, så Ullfina hon la sig platt ner och Kerstin hon grävde ner alla klövar hon hade djupt ner i backen och det verkade som hon hade minst åtta motsträviga ben.

Till sist kom de så in i kärran och färden gick lugnt och fint förutom Ullfinas eviga tjat - Är vi inte framme snart? Hallå, när är vi framme? Är det långt kvar? Så höll hon på hela vägen.
Men till sist kom vi då fram och de fick gå in och inspektera sitt nya viste.

Ullfina var som vanligt den som var mest nyfiken och framåt.Över natten fick de vara inne och skulle senare på kvällen få sällskap av en dam som skulle lamma vilken dag som helst. Idag har jag fått MMS med bild på dem utomhus mumsandes i godan ro.