10 augusti 2009

Garnpaj

Här kommer ett litet recept.

100g valfri ull i topsband
Karamellfärg
Ättika

Gräddas 15 min i micro på 450W.

Karamellfärg/livsmedelsfärg kan köpas i pastaform på Panduro Hobby el. i affärer som specialiserat sig på tårtdekoration, finns även webbutiker som denna, googla på tårtdekoration el. pastafärger. En burk pastafärg och ca dubbla mängden ättika (den starka sorten) blandas med ca 4dl vatten. Skakas väl.

Blötlägg ullen väl innan färgningen, all luft måste vara borta.

Nu finns det olika sätt att aplicera färgen på. Jag rullar ut gladpack över hela diskbänken och lägger ulen enkel eller dubbelvikt på plasten, häller valfri färg på ullen, gojsar in den försiktigt, glöm inte undersidan, och viker sedan plasten runt korven så att den blir så tät som möjligt.

Sedan lägger jag korven i en spiral i en pajform, fyller upp med vatten för att hindra att ullen bränner, och täcker hela formen med mer vatten. Värm i micron på låg effekt tills ullen är mellan 80-90 grader.

Tag ut pajformen och låt svalna flera timmar tills den är rumstempererad innan du packar upp (klipper upp plasten) och sköljer ullen i rumstempererat vatten ett par gånger. Färdigt.

Man kan också lägga all ull i en skål och hälla rikligt med färg över ullen, var bara noga med att all ull är under ytan av färgbadet och täck med plast innan den stoppas in i micron.. Detta är enklast om man ska färga med bara en färg.

Det fungerar också att rulla ihop den blöta korven utan plast i pajformen och sedan tilföra färgen. Lite svårare att kontrollera var färgerna hamnar och hur de blandas med varandra, men ibland vill man vara lite wild and crazy.

Jag har bara provat karamellfärg, men alla som provat ullfärg säger att det är mkt bättre. Har hört att man kan göra samma sak men lägga ullen i stekpåsar i vanlig ugn.

Var bara noga med att aldrig shocka ullen, dvs värm den långsamt och kyl av den långsamt så att den inte tovar sig. Vilket gav mig idén att man kan tova något i vit ull och sedan "måla" med färg på detta och sedan lägga i ugnen... hmmm.... Kanske kan provas någon gång.

För mer info googla gärna på Cool Aid.

Litet tillägg: Karamellfärger är oftast en sammansättning av olika färgämnen för att få avsedd nyans. Detta kan ge små överraskningar då och då. Tex. Wiltons Delphinium Blue innehåller små delar av något färgämne som vid upphettning blir inte blått som en riddarsporre utan ceris som en cyklamen i femkronors-stora fläckar. Ooops! Så prova på mindre mängd innan du färgar flera kilon...

Jag har provat Wilton och QFC som märken och generellt kan man säga att QFS är mer jordnära och lugna i färgerna medan Wilton är mer energiska och lysande.

Givetvis kan man färga även färdigt garn. Metoden fungerar på alla animalsika fibrer - ull, mohair, silke...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jajamänsan, en sån paj får det bli snart! Tack för inspirationen :-)

Maria sa...

Nämen, kan man tänka sig, jag har ju några härvor ofärgat ullgarn som bara har legat här och väntat på att få bli paj!
^-^
Tack för beskrivningen!

Elisabeth sa...

Pajdags! Fast först blir det ätbart, av blåbären från helgens skogstur tror jag. De blev så fina dina ullpajer, särskild den gröna/gyllenbruna!

Soili sa...

Vilka härliga färger det blev.
Det är nog så,att jag måste prova och färga...
Har ett froggat garn som ska bli något till Hjälpstickan.
tack för det utförliga receptet.

The Willow Fairy sa...

Jag hoppas det blir många trevliga pajer runt om i stugorna. Ätbara ett på annat sätt njutbara. :-)