29 januari 2010

Slip slip knit

Jag har hittat ett otroligt bra sätt att avmaska. Ger ett otroligt elastiskt resultat utan att man behöver anstränga sig. Passar perfekt till att avsluta resåren på strumpor, om man stickar från tån upp annars även till kanten på polotröjor. Slip slip knit heter bloggen som denna lektion finns på. Jag lägger även en länk i marginalen, för jag kommer att använda denna ofta...

Vinnare och efterlysning

Yes!!! Vi har en vinnare - Det mystiska oformliga föremålet ska bli en åkpåse. Som inspiration hade jag denna - Tundra Infant Pod - fast jag hittade på lite eget.

Och vinnaren är - som flera redan listat ut - Elisabeth med bloggen All Goood Things In Life som alltså vinner 1kg väl valda restgarner (ska försöka undvika lila...) Maila mig din adress på thewillowfairy at gmail dot com. Liten förvarning dock - leverans kan dröja lite för jag är som sagt borta över helgen och hade inte räknat med att kora en vinnare förrän på tisdag.

En fråga Elisabeth - Vad var det som gjorde att du kom på det?

Nu till efterlysningen - jag saknar mitt januari-paket kära hemlis. Jag hoppas inget har inträffat och att allt är väl med dig. Du får gärna höra av dig om du skickat något som ev. kommit bort i posten eller om du är sen av någon anledning.

28 januari 2010

Dåligt med fantasi?

Tycker det är lite dåligt med gissningar här... Så här kommer lite fler bilder och en liten ledtråd.
Inte så stor skillnad mot igår - förutom storleken har arbetet delats så att istället för att sticka runt så stickar jag nu fram och tillbaka - lite omlott...
Det färdiga arbetet kommer att skänkas till Stickhjälpen.
Och det kommer att bli något praktiskt...

Ps. Ingen har haft rätt hittills...

27 januari 2010

Tehuva?

Nej, ingen tehuva och inte heller tofflor eller väska. Fortsätt gissa. Det tar nog några dagar till innan jag är klar. Ska vara borta hela helgen så troligen blir det inte stickat så mkt då. Jag satsar på att ha en vinnare senast tisdag nästa vecka - fast det hänger ju på er som gissar...
Så här långt har jag kommit nu och befinner mig därmed mitt i transportsträckan...För närvarande 80m på stickor 5mm, och arbetet mäter ca 25 cm - så att ni får ett litet hum om proportionerna.

Annars har det varit ett hiskeligt väder här idag. Det har både snöat och regnat horisontalt. Fast samtidigt var det rätt vackert. Regnet frös fast på alla grenar direkt och all björkslyn utanför jobbet var täckt med 5mm is runt alla grenar. Vätan och isen framhävde den kopparbrunaröda färgen och det glänste och gnistrade. Hade tyvärr inte kameran med mig och ljuset var ju inte det bästa heller. Har varit disig halvdager mest hela tiden och det blev väldigt snabbt mörkt igen.

I natt ska det frysa på igen så det kan bli livat och glatt imorgon...

26 januari 2010

Hmm - Vad kan detta vara???


Men vad är nu detta? Ytterligare ett nytt projekt - kan inte människan hålla sig till en sak, starta nya stickningar var och varannan kväll på detta viset....

Detta är/ska bli något jag snubblade över härom dagen, jag har inget mönster utan hittar på allt eftersom. Men medan jag satt här och slöstickade (inte s avancerad TV-stickning) så funderade jag på alla mina restgarner...
Jag har för mkt garner i min restgarnskorg (eller korgar för det finns fler gömmor än jag vill medge) och även om jag skulle vilja sticka upp alltihopa till Stickhjälpen så har jag insett att den tiden kommer jag inte att ha förrän jag är pensionär och då kommer mitt garnlager säkert att ha fyllt ett dussin korgar i den takten som det nu förökar sig. Vad gör man då - jo man skänker bort det till någon som behöver det bättre eller till någon som kan hjälpa till att sticka till välgörenhet av något slag.

Så jag tänkte mig en liten tävling...

Den som först gissar vad detta ska bli vinner 1kg blandade restgarner - hela nystan och halva, oanvänt och använt (i gott skick), handspunnet och köpt. Den som vill tävla får ta det som det kommer helt enkelt. Enda vilkoret på denna tävling är att man måste sticka/ha stickat minst en sak till något välgörenhetsprojekt. Och att man gissar rätt förstås. Det kommer att komma fler bilder och ledtrådar innan tävlingen är över. Och över är den när jag är klar med projektet. Man kan gissa flera gånger också om man vill det.

24 januari 2010

Äntligen ett par


Kommer inte ihåg hur länge sedan jag stickade färdigt första sockan, men nu har äntligen strumpa två blivit färdig och jag har ett par sockar till.

Det som blev över räckte precis till en liten mössa. Nummer 4 av än så länge 6 stycken ... har verkligen fastnat i dessa små läckerbitar som går så snabbt att göra.

Award


Bloogutmärkelser brukar gå i vågor och just nu har jag fått samma utmärkelse från två olika håll. Först från Anna Bland växter och stickor och sedan från Cecilia och hennes Handarbetskorg. Tack båda två så hemskt mycket. Tanken med denna utmärkelse är at man ska berätta 7intressanta saker om sig sjlv och sedan skicka vidare till sju andra bloggar/bloggare man gillar att läsa.

Sju intressanta saker som man inte tidigare skrivit om - vilken utmaning.

Hmmm....

1. Jag älskar ordning och reda och mår nästan illa av stökighet, men jag avskyr att städa och är expert på att stöka ner. (försök få ihop det, om ni kan)

2. Jag älskar filmer - romantiska, spännande, dramatiska, sagolika, hemska, magiska. Jag är inte speciellt kräsen av mig.

3. Jag stickar precis överallt - framför Tvn (givetvis), bussen, spårvagnen, sängen - till och med badkaret...

4. Jag har lätt för att förlora mig i projekt - en ny stickning, en bok, surfa... Då glömmer jag till och med att äta.

5. Älskar mamma scans köttbullar, helst frusna!

6. Drömmer om ett hus nära havet med stor tomt... (drömma kan man ju alltid)

7. Jag gillar tanken på att vara självförsörjande och även om jag säkert aldrig skulle ha tid och ork att vara det, så är det kul att kunna göra olika saker, det är kanske därför jag gillar hantverk.

Så där ja - efter lite tänkande så fick jag ihop 7 saker som jag kanske inte berättat förut.

Dags att skicka vidare till sju favoriter

Många har redan haft den Anna och Cecilia hade jag annars skickat den till direkt, rosenvante har haft den, men det finns ju många fler på min lista så här kommer listan på mina utvalda

Clara stickar
Anja's Blogg
Torils hjärta förökar sig
Jag borde städa (vem borde inte det...)
All Good Things in Life
Maritas maskor
BitterSüss

Nu ska jag bara in och lägga kommentarer på deras bloggar.

19 januari 2010

Ravelry för Haiti

Ett otroligt bra initiativ har tagits av Ravelry. Ett antal Designers vars mönster man kan köpa via Ravelry kommer att skänka delar av intäkterna för vissa utvalda mönster till att hjälpa Haitis innevånare. Börja med att sortera på Help for Haiti.

Läste i metro idag om lyxkryssare som ligger för ankare i privata hamnar på Haiti där gästerna kan bada, sola och leva lyxliv i överflöd utan att bli störd och behöva se misären på Haiti. Sedan lättar de ankar och fortsätter som om inget hade hänt utan att lyfta ett finger. Man kan ju bara tänka sig hur mkt mat som slängs varje dag på en sådan båt... För att inte tala om vad som troligen finns i medicinväg.

Äckligt oansvarigt.

Nya äventyr i restgarnshögen


Nu har jag gått till ny attack mot restgarnshögen och denna gången är det små-mössor som fångat mitt intresse. Är på tredje nu och jag har hittat ett perfekt mönster. Man stickar hela mössan på rundsticka eller strumpstickor. Inga sömmar och bara 6 st små garnändar att fästa.

Jag hittade det givetvis på nätet, men var... hittade det, skrev ut det och sedan glömde jag var jag hade fått det från, men det var på engelska och gratis på någons blogg, så jag antar att det inte är så farligt om jag ger mig i kast med en liten översättning. Jag har också tagit mig friheten att göra ett par små ändringar.

Först några små förklaringar på min förkortningar.

2 tills - 2 maskor stickas rätt som vanligt - inget konstigt
2 tills V - även kallad öhpt eller på engelska SSK. Lyft en maska rätt sticka nästa dra den lyfta maskan över den stickade. Avmskningen lutar åt vänster.

3 tills - 3 maskor stickas rätt tillsammans
3 tills V - lyft 1m rätt och sedan 1m till rätt, sticka nästa och dra sedan båda de lyfta maskorna över den stickade, avmaskningen lutar åt vänster.

öH - öka 1m genom att lyfta nästkommande maskas föregående varvs maskbåge. Ökningen lutar åt höger. Även kallad KRL (Knit Right Loop)
öV - öka 1m genom att lyfta maskbågen på den senast stickade maskans föregående varvs maskbåge. Ökningen lutar åt vänster. Även kallad KLL (Knit Left Loop).

För bättre förklaring och instruktionsvideo för ökningarna titta här. Scrolla ner en bit på sidan, det finns många roliga sätt att öka. Du kanske gillar någon annan sort.

Nu till själva beskrivningen

Mössan stickas på stickor 3,5 mm (strumpstickor, rundsticka eller magic loop) och det går åt ca 30g garn.

Storlek 3-6mån (6-12mån, 12-18mån). Jag har inte provat på någon liten knodd så jag vet inte om det stämmer, men eftersom det är till välgörenhet så passar det väl alltid någon.

Lägg upp 85 (103, 121) maskor och slut till en cirkel.

Sticka 3 varv avigt.

Sedan stickas:
Varv 1: 1r, öV, 12r (15r, 18r), 3 tills, 16r (20r, 24r), öH, 2r, öV, 6r (8r, 10r), 2 tills V, 1r, 2 tills, 6r (8r, 10r), öH, 2r, öV, 16r (20r, 24r), 3 tills V, 12r (15r, 18r), öH, 1r.

Varv 2: 85r (103r, 121r)

Upprepa dessa två varv ytterligare 5 (6, 6) ggr. Fortfarande 85 (103, 121) maskor.

Nu minskas på följande sätt:
Varv 1: 13r (16r, 19r), 3 tills, 24r (30r, 36r), 2 tills V, 1r, 2 tills, 24r (30r, 36r), 3 tills V, 13r (16r, 19r).
Varv 2: 79r (97r, 115r)
Varv 3: 12r (15r, 18r), 3 tills, 22r (28r, 34r), 2 tills V, 1r, 2 tills, 22r (28r, 34r), 3 tills V, 12r (15r, 18r).
Varv 4: 73r (91r, 109r)

Fortsätt minska 6 maskor på vart annat varv på detta sätt tills 7 maskor återstår. Tag av garnet och dra igenom återstående maskor.

Till knytband stickas en snodd, I-Cord. Plocka upp 3 maskor vid "öronsnibben" och sticka en snodd. När man stickar snodd vänder man aldrig på arbetet utan stickar 3m skjuter dem över till andra änden på strumpstickan och börjar om från början igen. Titta gärna på videon på denna sidan (scrolla ner till I-cord)

Sedan är det bara att fästa ändarna och leta reda på någon liten trollunge att prova den på.

17 januari 2010

Ut med julen

Nu är julen helt borta även här. Fast jag saknar de varma mysiga färgerna lite. Detta får duga tills jag hittar något annat som jag fastnar för. Lite musik har det också kommit till. Lätt att stänga av till höger ifall ni inte delar min smak.


Nu har jag blivit så kall av först vädringen som blev nödvändig efter jag råkat bränna lite grejer på spisen... och sedan av att sitta framför datorn, så nu ska jag ägna mig åt detta en stund..

10 januari 2010

Katter katter katter


Idag begav vi oss upp mot den snöiga nord - eller i vart fall till Uddevalla-trakterna och där var det mycket mer snö än nere i Göteborg.


Här förstår man nyttan av snöpinnar. Det var lite småmulet och då fanns inga kontraster alls mellan snöig väg och snöig åker.
Oj vad många kissar vi hälsat på idag. Jag tog runt 200 bilder och ett dussin filmer, kan inte visa alla här, men jag har klämt in ganska många - mycket nöje alla kattälskare.

Stora kullen är 10 veckor - då är det full fart framåt.

Asteria - charmig som alltid...Acamas vill vara kung

Och lilla kullen är 6 veckor - inte lika vakna men sååå söta...

Hefaistos liknar mest en fladdermus med sina stooora öron. Men han växer väl i dem så småningom.


Det finns bara två lägen på en kattunge - PÅ eller AV.

Här är det PÅ...




Och sedan är det AV...

Inte lätt för mamma att hålla koll på dem längre. Även om hon gör ett och annat försök.
Och ibland måste kattungarna tvättas vare sig de vill eller inte.

09 januari 2010

Smått och gott

Jag är inne i en intensiv röj-period. Jag sorterar och slänger/skänker bort grejer så det står som ett moln av damm runt mig. Jag hinner inte med att läsa alla bloggar och knappt att blogga själv heller. Men stickas gör det.

Här kommer en snabb sammanfattning av det senaste.

Niobe - klar så när som på att fästa trådarna.Härom dagen snöade det vågrätt och dagen efter hade bilarna fått ett nytt mer strömlinjeformat utseende...
Men visst är det underbart med all snön. Det blir en sådan stilla, lugn och nästan magisk stämning.

Små tossor på magic loop i två färger båda samtidigt = trassligt, men de blev bra i slutändan.

Första advent slängde jag in en amaryllis i kylskåpet som fick komma ut till Lucia och titta...

Annars kan man väl sammanfatta den senaste tiden med ett enda ord - KALLT!!!

Då märker man vad man saknar - Långa strumpor ska detta bli. Precis dags för hälen

Halvvantar med huva ska detta bli. Håller på med vante nummer två och sedan ska det bara till huvor på båda.
Vet inte om det fungerar med huva på tumen eller om det ska vara en hel istället. Får testa IRL först.
Jag tycks inte hinna med riktigt så mkt som jag skulle vilja och det är just nu bloggandet som får stryka på foten lite. Men jag fotar och gör lite sammanfattningsinlägg då och då istället.

Håll er varma tills nästa gång.

04 januari 2010

Nyårslöften och klimatkoll

Verkar som vi faktiskt får lite vinter i år. Och då brukar debatten om den globala uppvärmningen tystna något, men jag vill ändå så här nyårslöftenas tid slå ett litet slag för miljön.

De senaste åren har jag istället för ett "personligt" nyårslöfte haft ett miljörelaterat sådant.

2008 - Återvinning
2009 - Kompostering
2010 - använda mindre och bättre rengörngsmedel. Dvs mindre kemikalier.

För det finns ju faktiskt väldigt bra och miljövänliga städmetoder. Har ni tips på bra "huskurer" eller bra sidor med tips så tackar jag och tar emot.


Här kommer ett från min kusin

- Inbrända matrester i mikron? Släng in en halv citron och mikra på högsta effekten i 5min. Bara att torka av som de säger i reklamen - fungerar över förväntan.

I övrigt ska jag fundera på utsläpp. Hur mkt släpper du ut per år?


Alla pratar om att vi släpper ut för mkt och att man ska tänka på belastningen på miljön när man handlar allt från strumpor till hårschampoo. Men det är verkligen inte det lättaste.

Göteborgs kommun har en rolig sida som heter klimatkontot. Där kan man räkna ut hur mkt växthusgaser man själv släpper ut per år. Genomsnittet i Sverige ligger på ca 8-10 ton per person beroende på hur man räknar.

För att kunna hålla världsklimatet under 2 grader som målet tydligen är satt till, så behöver man minska till 0,7-1,5 ton per person och år. Denna siffran är utslaget per person i hela världen och många fattigare länder släpper ju knappt ut något per person nu, men många vill höja sin standard.

Räknade i vart fall ut att vår lilla familj på två släpper ut 5 ton per år och person. Fortfarande för mkt, men klart bättre än snittet. Sidan ger också förslag på hur man kan minska sina utsläpp. Ät potatis istället för ris. Planera sina inköp så man inte slänger mat man inte "hinner" äta upp. Ta bussen istället för bilen eller ännu hellre ta cykeln. Nu äter vi ju varken potatis eller ris och slänger väldigt lite mat men jag räknade ut att jag kan spara ca ett halvt ton på att ta bussen istället för bilen...

Men vad ska man då göra för att komma ner i 1,5 ton? Någon som har fler förslag?

Revolution!!!


Dags för alla spinnare världen över att göra revolution - som vanligt i vår ulliga värld går vi mjukt tillväga. I maj i Lillehammer, Norge, kommer en utställning med titeln "Handspun Revolution" att gå av stapeln.

Bara det skulle kunna vara spännande nog, men Lexi på Plucky Fluff tar det steget längre och planerar för en världsomspännande garnhärva!

Så å hennes vägnar vill jag göra ett upprop och be alla spinnare därute att spinna en tråd och skicka till henne. Detaljer kan ni läsa om här och sprid det gärna vidare på bloggar, via mail, tejpa upp posters i din garnaffär. Alla sätt är bra.

Det finns också en grupp på Ravelry som man kan gå med i eller bara läsa senaste nytt.

1:a Mars är deadline så sätt igång att spinna och sprida revolutionen...

03 januari 2010

En utlottning till

Det finns fler som vill vara snälla även i januari. Titta in hit - utlottningen är öppen till 15/1. lycka till.
Och titta vilken rolig ren - en något annorlunda Rudolf...

Utlottning


Rosenvante har utlottning - IGEN! Du skämmer bort oss - det gillar vi...

Stick-kit, gästhandduk och strumpor kan man vinna och detta för att hennes blog fyller ett år inom kort.

Kallt

Idag har det varit kallt eller rättare sagt natten till idag. -14 grader visade den snälla termometern. Den elaka var nere på -16 grader. Hutter! Någon gång under natten kom det också lite pudrig snö för att fräscha upp tillvaron lite.
Fåglarna har bråda dagar nu. På de få ljusa timarna som finns på dygnet ska de få i sig tillräckligt med föda för att klara kylan. Knappt har dagen grytt innan de sitter på talgbollar och fröautomaten. Mest talgoxar, blåmesar och pilfinkar, men även nötskrikan kommer fram när det blir kyligt.

Förkylningen håller i sig så jag har mest kurat i soffan idag med gott resultat. Ena ärmen till Niobe är klar och den andra påbörjad. Magic loop är mest krångligt i början på varje stycke, men sedan går det som en dans.

Ps. Bilderna är tagna med zoom och genom skitigt fönster = suddiga...

02 januari 2010

På stickfronten mkt nytt

Min förkylning gillade tydligen inte mitt nattsudd på nyårsnatten för den hämnades genom att ge mig feber, nästäppa, rethosta och hjärnstillestånd - dvs inte läge för någon av de mer avancerade stickningarna. Som tur var höll jag på med en enkel halsduk i dubbel moss till gubben så den blev klar snabbare än jag hade trott. Kan behövas nästa vecka när det ska bli riktigt kallt även här nere, -14 hotar de med...

Halsduken är i handspunnet alpacka/silke och av 150 gram blev det 230m 2-trådigt garn och halsduken blev 22 * 96cm oblockad. Något kort tyckte gubben som gärna vill ha den två varv. Kanske kan beställa 50g fibrer till (och en spintidning) så att den blir lite längre så småning om.

I förmiddags när jag kände mig lite klarare i knoppen gav jag mig i kast med första ärmen till Niobe som jag tjyvstartade lite på innan jul. Stickor 8mm så går det undan - på två dagar i soffan i mellandagarna så blev hela "kroppen" färdig. Nu återstår då två ärmar och sedan oket. Inga sömmar - härligt.

Ärmen visade sig lite jobbig - började på strumpstickor, men garnet - två trådar kidsilk haze - blir så lätta och stickorna så tunga att de bara halkade ur hela tiden. Jag fick ge mig i kast med magic loop - något jag inte provat tidigare...

Efter 6 avsnitt av Fringe så hade jag fått grepp om det. Undrar om jag hittar greppet i morgon igen eller om det tar ytterligare timmar innan det flyter?

Måste också erkänna att jag tjyvstartat på Wrenna. Var ju tvungen att prova om garnet jag spunnit blev bra - jag ska ju spinna 600g till. De första 100g blev ca 50m kedjetvinnat 3-trådigt garn.
Wrenna stickas med stickor 12mm!!! Känns mkt skumt, men ett varv blir ca 1 cm så det går snabbt. Stickas uppifrån och ner inga sömmar där heller.

Både Niobe och Wrenna kommer från French Girl Knits - en underbar bok. Har stickat två modeller tidigare från den och har två till efter dessa som jag också vill sticka - 6 modeller från samma bok, det är valuta för pengarna det.

Gift in a Jar - eller årets första bak

Till första advent fick jag en rolig burk...

Kortet innehöll en bruksanvisning till burken...

Idag hade jag tid och lust att ge mig i kast med uppgiften...

Blanda socker smör och ägg - Sockret ligger i burken... jag hällde ut det mesta av sockret och blandade med smör och ägg...

och sedan resten...

Rör till en krämig smet - jajamensan...Klicka ut på plåten och tryck dit några smarties - hmm, smartisarna låg i burken, därmed i smeten så de är definitivt med...
Grädda i 175 grader i ca 15 min. Blir ca 30 kakor - 30? Nej men 13. Jag kanske gjorde dem för stora och de kanske skulle varit lite plattare, men de blev goda :-)
Och det gick snabbt. Mkt bra present.