30 september 2009

Höst?

Hösten har varit förvirrande varm för många växter. Denna fotograferade jag i söndags efter jag kom hem från symässsan, men det var så mkt annat att blogga om då så den blev bortglömd.

Nu vill jag tillägna denna lilla förvirrade rhododendronblomma åt alla vars bloggar jag läst de senaste dagarna då jag legat i sängen och hostat i höstens första förkylning

Tack för all underhållning.

29 september 2009

Håll Ljuset brinnande

Inför bröstcancermånaden Oktober kommer denna uppmaningen.

Detta är till minne av alla som drabbats av bröstcancer. Ett stearinljus förlorar ingenting av att ge eld till ett annat ljus. Håll detta ljus brinnande.

Kopiera gärna och sprid på era bloggar eller på annat sätt.

27 september 2009

Symässa och utmärkelse

Symässa
Jag har träffa Tant Kofta hon var precis som jag hade tänkt mig henne. Inte bara utseendet då, för man har ju sett ett och annat foto på blogen tidigare, men den värme och spralliga entusiasm som jag hade förväntat mig levde hon helt upp till. Det känns alltid så märkligt när man träffar någon från bloggvärlden i verkligheten, för det känns som man har känt varandra länge fast egentligen har man ju aldrig träffats - skumt... och väldigt trevligt samtidigt.

I övrigt lyckades jag givetvis glömma bort kameran så det blev inga fler bilder från själva symässan, men efter Tant Kofta så fanns det ju inget som riktigt kunde mäta sig...

Men jag fick provat på nålbindning och jag tror jag ska ta ett övningsvarv i badet sedan, fast det är lång tråd så det kanske inte fungerar, får se. Kanske ett par muddar hade varit ett bra övningsprojekt.

Lite shoppat blev det också, men mest blev det en ganska tjock packe visitkort och broschyrer som kan vara bra att ha.

Utmärkelse
Jag har fått en utmärkelse från både AnJa och Garnhumlan - Tackar, tackar.


Det hela går ut på att man ska berätta 10 saker om sig själv. Som uppvärmning har jag varit inne och läst på många andra bloggar dit utmärkelsen redan hunnit fram. Många trevliga små insikter i folks personligheter och liv blir det. Jag hade extra kul när jag läste Mormors Bod hon berättar så bra.

Så vad blir det då om mig...

1. Att jag älskar GRÖNT är väl ingen hemlighet och när jag var yngre var jag en riktig skogsmulle och tillbringade de flesta lediga stunderna rännandes i skogen.

2. Jag tycker om de flesta djur. Har lite svårt att gilla getingar, men annars går det mesta. När jag och min bror bodde hemma så kom det hem många olika husdjur. Mamma satte gräsen vid ormar och salamandrarna fick bo i husvagnen, annars har vi haft det mesta utom ökenråttor och chinchillor och sådana där moderna saker som inte riktigt kommit till Sverige på 70-talet då jag växte upp. Fast KATTER är mitt absoluta favoritdjur.

3. Jag är LAT och gillar att dega i soffan med mitt sticke, alternativt i ett bubbligt, brusigt eller oljigt varmt bad. Det bästa med att vakna vid 6 på lördag och söndag är att vända sig om och halvsova några timmar till. Gärna med Kissen spinnandes bredvid.

4. Kjol, klänning eller tunika med leggings hellre än byxor. Jag är ingen Jeans-människa även att jag numera äger flera par. Jag gillar bekväma kläder. Och skor - jag skulle gärna vilja gå i klack, men mina stackars fötter vägrar - kärringknölar är ett förtret när man ska köpa nya skor, tacka vet jag sommarens sandaler.

5. Är en riktig gottegris och min stora svaghet är småkakor, gärna med havre i. Fast nu har jag bara ätit en kaka på fem veckor och tycker att jag varit riktigt ståndaktig. Inte heller har det slunkit ner speciellt mkt choklad - kanske en 10g ruta i veckan. Äter sedan semstern tog slut enligt LCHF metoden.

6. Älskar ULL, gärna helt färsk från fåret. Då är jag värre än katten och klappar och sniffar och njuter. Men jag blandar gärna ullen med lite silkiga fibrer för lite extra glans och lyxkänsla. Är numera stolt ägare till tre finullslamm/får... födda i mars så är de ju stora nu, men de har ju inte lammat än så rent tekniskt är de väl lamm ännu och första ullen klipps om en månad - så spännande.

7. Har världens bästa sambo - kelen, omtänksam, praktisk och har högvis med tålamod. Sedan är vi ju båda förstås inneboende hos världens underbaraste Kattfröken - 17 år och vet precis hur hon vill ha det och hur hon ska få det...

8. Lärde mig virka när jag var 8 år och sticka när jag var 10år. Sydde mkt egna kläder när jag var yngre och tyckte att inget i affärerna var som jag ville ha det. Lärde mig spinna när jag var 19 år, vilket är 19 år sedan nu, ungefär samtidigt lärde jag mig växtfärga och väva. Har även broderat en hel del och provat halmslöjd och näverslöjd och gjort spånkorgar. Gillar att jobba med händerna. Fast på jobbet sitter jag framför datorn...hmm....

9. Haft Mc-kort lite över ett år nu, tog två säsonger att ta det, men det var det värt. Nu är jag bara väldigt kluven mellan Mc-åkning och stickning... Så det brukar bli varannan gång för rättvisans skull...

10. Bor i göteborg i lägenhet, utan balkong men med trevlig gård och trevliga grannar, men min stora dröm är en liten stuga vid havet, gärna med stor tomt så man kan ha lite får och höns. Sambon vill ha garage och musikstudio, så det kanske inte är ett litet hus vi ska ha... Men än så länge har vi inte vunnit på varken Triss eller Lotto...

Nu så vill jag då skicka denna utmärkelse vidare. Många har redan fått den och många vet jag redan en del om, men jag har några nykomligar på min blogglista som jag skulle vilja veta lite mer om (och en inte så ny...). Så därför går den till...

26 september 2009

Äntligen...

Att det ska vara så svårt att få tummen ur och sticka de där sista varven och att sy i knapparna, för det är det enda som saknats i två veckor nu, men nu är den äntligen klar.

Det har tagit sin lilla tid, mest för att jag inte blev nöjd med axelpartiet, men jag orkade inte repa upp en gång till.

Jag hade 550g garn och jag har en liten liten tuss kvar, kanske 10g så det fick bli den längden det blev. Kanske hade jag velat ha den längre, men den räcker till. Rymliga överärmar som sagt, men i morgon ska jag till Borås och då kanske det blir lite koftskola...

22 september 2009

SockpausJag hann rätt långt på min socka igår, men nu är det en liten paus.

Det börjar bli kallt nu sa min Käre Sambo och pekade menande på sin fot...

Så det blev toffelstickande framför Tvn igår.

21 september 2009

Höstdagjämning och nya sockar

12 timmar dag och 12 timmar natt. Imorgon är natten längre än dagen och det börjar verkligen kännas som höst, även om dagarna kan vara och har varit väldigt fina hittills så känns det på morgonen och kvällen.

Jag tror att det ikväll blir en repris på gårdagskvällen, nämligen följande...
Jag har kommit på ett knep för att lura mig själv lite. Alla har väl någon gång drabbats av SSS, Single Sock Syndrome. Det är jätte kul att sticka sockar och de är lagom små och behändiga att ta med sig lite varstans, MEN man behöver ju två för att det ska bli ett par! Så jag har utarbetat en teknik. Jag stickar en ny stumpa (A) och sedan en ny till (B), efter det går man tillbaka och stickar en "gammal" dvs en A till, då har man ett par. Efter det så stickar man en ny (C) och sedan en gammal (B) och en ny (D) och en gammal (C) och en ny (E)... osv...

Det där med omväxling hjälper och eftersom jag nyligen avslutat ett gammalt par, Diagonal Lace sock, så var det dags för något nytt. Igår innan badet började jag därför på en ny strumpa av modellen Anastasia, ett mönster som kombinerar ett enkelt mönster med melerat garn. Mönstret finns på Ravelry. Efter badet ikväll kommer jag nog att ha kommit ända till hälen, den går väldigt snabbt. Och bra är det, för man kan inte få för många gossiga sockar så här års.

19 september 2009

SIP

Det har varit en helt underbar dag. Så soligt att jag nästan var orolig för att bränna mig. Nu tar ju inte solen så mkt längre, men jag fick allt lite färg på kinderna.

Vi blev totalt 4 spinnerskor och två åskådare - Mamma och svärmor - och en hel del folk som var nyfikna kom fram och pratade en stund. Både barn och vuxna klappade ull och trivdes. Jag hade trott att det skulle blivit ett par stycken till, men det var trevligt som det var. Fler spinndagar efterfrågades och varför vänta ett helt år till nästa gång? Vi får väl se vad det kan bli nästa gång...


100g grön merino fick jag spunnit, en bra början på de 600-700g som kommer att gå åt till Wrenna. Orginalgarnet är roving-liknande och 76m per 200g så vi snackar TJOCKT garn. Jag tänkte sticka i tvåtrådigt dels för att få garnet lite fluffigare och dels för att jag nog inte kan spinna så tjockt entrådigt.


18 september 2009

Jaha...

... då har det hänt i mina kvarter också. Dessa bilbränder sprider sig över landet och det har väl närmast blivit en modefluga. Fast jag skulle hellre kalla det för J---a ofog!!!

Här ser man var bilen blev påtuttad och ivägrullad, Såggatan.

Och här är resultatet, hörnet Såggatan - Ekedalsgatan.

16 september 2009

SIP på Lördag


Ni glömmer väl inte bort internationella spindagen på Lördag. Klockan 12 sitter jag på en gräsmatta i Botaniska, nära Nya Lusthuset, och jag hoppas att några fler dyker upp. Jag kommer att ta med spinnrock, slända och lite olika sorters ull. Om du kan spinna eller inte spelar ingen roll. Om du vill titta på eller prova själv - alla är välkomna.

15 september 2009

Åskan dundrade förbi

Den här åskan den var minsann ett framfusigt stycke... Jag hade sagt till den att snällt vänta på sin tur och noga fundera över vad den ville bli.

Under tiden skulle jag ägna mig åt Värmlandsull från Fale. Vad tror ni hände? Jo, så fort den såg att jag hade vindat av finullen och lagt den i blöt så rusade den fram och kastade sig in i spinrocken och sa bestämt till att nu vill jag bli en gossig vintersjal - entrådig tack.


Så vad gör man - jo man spinner 500m entrådigt garn och låter Värmlandsullen vänta. Inte för att den verkade ha så mkt mot det - den satt snällt på köksbordet och verkade trivas med att se vad som hände runt omkring och så länge man klappade på den och pratade med den lite ibland så var det inget väsen alls från det hållet.


Men nu är merinon spunnen och det blev som sagt över 500m garn och med 10 fluffiga wpi så blir det nog en väldans skön Springtime Bandit av den. Nu tänker jag slänga mig i badet och undertiden man ligger där kan man nysta upp och provsticka lite i finullen.

13 september 2009

Finull = Ny Favvis

Nu har jag kammat och spunnit min finull för första gången. Ja, jag har småprovat innan, men inga större mängder, och man behöver nästan göra 100g för att få riktigt känslan för hur den beter sig.
Det första jag blev varse om var att den är väldigt kompakt. Man kan inte sätta för många lockar på kammen åtgången, för då kommer man inte åt att redan ut de ordentligt eftersom den tar väldigt mkt plats när den spretar ut sig. Ett, eventuellt två, lager med lockar inte mer. Kan tilläggas att jag fick träningsvärk första dagarna.

Efter lite träning lyckades jag också bemästra Lenas avdragningteknik och få ihop strängarna till en liten korv lindad runt pekfingret.

Hantverk har ett bra klipp på hur man gör. Inte helt lätt när man är ny, men med lite träning så fick man både korven och skavsår på lillfingret...

Undertiden som kammarna eller vattnet eller båda värmde upp sig passade jag på att tota ihop tre sländor i olika storlekar. Materialet är träfötter och rundstavar från Panduro Hobby. Har inte provat dem ännu, men de ser bra ut... Tänkte ha med dem på SIP nästa Lördag - För ni har väl inte glömt att vi ses i Botaniska trädgården.
Efter ett tag fick jag ihop 100g och burken som jag trodde skulle vara stor nog var överfull.

Så var det bara att sätta sig och spinna och man märkte väldigt väl att det som jag kammade mot slutet då jag hade lärt mig hur jag skulle hantera både kammarna, ullen och utdragningen var mycket enklare att spinna än de första trevande taffliga korvarna.

Till slut blev det 100g 2-trådigt garn med ca 6 WPI och en längd på dryga 160m. Det känns som att det blir väldigt många meter på liten vikt i denna ullen. Man kan nästan spinna och tvinna den hur hårt som helst och den fluffar till sig igen.
Ullen är väldigt mjuk och är lite åt BFL i karaktären fast lite segare, spänstigare och mjukt gulvit i tonen. På det hela är jag väldigt nöjd med resultatet och ullen överträffade till och med mina förhoppningar i sitt beteende och karaktär. Kan varmt rekommendera finullen.

12 september 2009

Två överraskningar och lite annat

Jag ligger lite efter i bloggandet. Jag har hunnit med en hel del sedan i onsdags känns det som.

Först ut en liten rolig överraskning till en jobbarkompis - ett virkat neck band (eller vad det nu heter). 4 dst tills ( första stolpen 3 lm) sedan utan att vända gjorde jag nästa stolpgrupp mellan stolpe 2 och 3 på föregående grupp. Snabbt och lätt gick det.

I torsdags följde jag med en kompis till garnaffären för att vara smakråd. Jag skulle inte köpa något, men innan jag åkte dit så tänkte jag att jag nog skulle behöva lite rött sockgarn och bestämde att om de hade röd Zauberball så fick jag lov att köpa det.

Och de hade massor av röda Zauberball, så det fick faktiskt bli ett litet inköp, men jag lovar jag har faktiskt varit inne i garnaffärer utan att köpa något - inte ofta får jag erkänna, men det har hänt. Min kompis däremot gick därifrån med två kassar med garn - två stora gossiga tröjor ska det bli.

Jag fick köpt knappar till min upp-ifrån-och-ner kofta också. Jag var inne på Bolla och hittade flera fina gröna knappar. Efter ett tags provande och funderande så fastnade jag till slut för en knapp och när koftan är färdig ska jag fota dem också, snart där nu - 6 varv kvar och lite trådar att fästa.

På fredag när vi kom hem efter en skön tur på våra hojar så låg det en liten överraskning till mig innanför dörren.

Det var från Stickhjälpen. Tack så hemskt mkt, underbart med presenter när man minst anar det. Titta på den underbart söta lilla fjärilen - som gjord för mig.

Detta är allt jag har tid för ikväll. Nu vill jag läsa era bloggar och fortsätta med mitt ullande. Ikväll trampar jag igång spinrocken efter flera dagars kammande. Och Åskmolnet har sagt att det vill bli ett tjockt fluffigt entrådigt garn och sedan vill det ligga runt min hals.

Mer om allt kammande och spinnande imorgon. Tills dess får ni ha en riktigt trevlig Lördagskväll.

09 september 2009

Härliga åskmoln


Inte alltid man blir så glad åt åska som jag blev idag. Visst gillar jag åska och men den kommer ju inte alltid lägligt, men denna åsk-grå-blå merinon i ett härligt dubbelt-upp fiberpaket från Spinspiration säger man inte nej till. Så mjukt som bara merino kan vara.

Det kliar i fingrarna att få börja spinna det, men jag vill nog vara lite mer organiserad denna gången. 200g kan räcka till något trevligt vinterplagg och jag vill gärna bestämma vad först. Jag är lite sugen på att göra lite mer än bara 2 trådigt.
Sugen på kabeltvinnat - men då måste man spinna väldigt tunnt och jag vet inte om jag har tålamod till det, sedan blir det ju inte så fluffigt mjukt som jag tror denna fiber vill bli...
Lite sugen på att testa core-garn igen - men det blir lite tjockt kanske. Har inte provat att sticka i det core-garnet jag har så jag vet inte alls hur det blir.
Får nog bestämma vad jag ska använda det till först och utgå från det. Någonting nära halsen och ansiktet kan det bli eftersom det är så mjukt.

Diagonal Lace Socks


Mina Diagonal Lace Socks har blivit ett par nu äntligen. Länge länge var det bara en vänster (eller höger) socka så ensammen, men nu är det snart höst och vem vet när man kan behöva ett par gossiga strumpor.

07 september 2009

Jag har Ullat...

Det har varit lite tyst här på bloggen och jag har knappt haft tid att läsa andra bloggar heller. Jag har ULLAT i flera dagar nu. Det är så kul att kamma ull, det går så smidigt och blir så fint.

Jag har spunnit ullen jag kammade i varberg och nu satt tänderna i värmlandsullen från Fale och den är så mjuk och så len. Bara den mellanbruna ullen var lite jobbig i början för den var lite kort för att dra ut topsband av, men med lite träning så gick det också bra. Snart klar med mina 2hg och det är inte mkt svinn. Jag får väga när jag spunnit klart. Det ligger fullt med små runda bollar av ull i olika färger. Blir ett självrandande garn med betoning på randigt. Jag ska försöka matcha så väl jag kan för skarpa övergångar, men det blir nog lite två-färgade stycken mellan de rena färgstyckena, fast det gillar jag ju och det är så mjukt och glansigt.

Jag har ockuperat köket och har kastrullen med vatten på spisen, ljudbok i cd-spelaren och en stor kopp te som alltid hinner bli kallt innan jag kommer ihåg dricka det. En kopp kan räcka i flera timmar - jag värmer det i mikron då och då. Imorgon är jag själv hela kvällen så då blir det nog ännu mer kammat, eller så kan jag inte hålla mig utan spinner upp allt också...

Men jag har inte bara ULLAT utan det har blivit en del stickat på mitt Drops-linne i CottonViscose också. Jag har avmaskat för ärmhålet nu så det känns som man passerat krönet, men jag bestämde mig för att göra kanten på ärmhålet efteråt det verkar lättast då jag vill ha det i de båda ljusare färgerna precis som nederkanten och uringningen kommer att bli. Så det kommer nog att ta några veckor till.

03 september 2009

Ullfina och gängetFritt översatt:

- Kan du flytta på dig
- Du skymmer utsikten


Hmm... inte helt kompis med YouTube ännu...

02 september 2009

Nytt försök med YouTube

Då ska vi se om det lyckas denna gången. Ullkamningen blev uppdelad på tre olika snuttar eftersom jag trodde att de då skulle bli tillräckligt små för att läggas upp med blogspot, men det blev de inte. Så nu har jag varit inne och mekat i YouTube, vilket inte var så konstigt som jag trodde, men krävde dock lite omtag.Här kommer de...

01 september 2009

Färdig Duva

Jag håller på att ladda upp videoklippen från ullkamningen till YouTube nu, men jag orkar nog inte stanna uppe så länge att det blir något inlägg om det ikväll. Får bli imorgon istället.

Ikväll kan jag däremot visa upp min Duva i Corridale. Det var den sista färgen i förra omgången av fiberklubben hos Spinspiration som nu äntligen blivit klar. Jag har väl inte jobbat riktigt helhjärtat på den hela tiden och annat har smitit före i kön då och då. Men nu är den klar och jag är hyfsat nöjd med resultatet. Kunde varit lite jämnare tvinnat, men det kan nog bli en halsduk i alla fall för det blev hela 325 m tvåtrådigt garn.

Jag provade fraktal fördelning av färgerna denna gången. Det går till så att man delar fiberbandet på längden en gång. Den ena halvan delar man i så smala strängar som möjligt och spinner den. Det blir då väldigt korta färgväxlingar.

Sedan tar man den andra halvan och antingen spinner den som den är eller delar på max två omgångar. Då blir det väldigt långa färgbitar. När dessa sedan tvinnas ihop så blir det smalrandigt inuti det bredrandiga, är tanken i alla fall. Jag får se hur det blir när jag stickar den. Det ska bli en "Red Skies at Night" Fast jag kanske borde döpa om den till "Duvan flyger i skymningen" Troligen gör jag den en repetition bredare. Så får vi se om färgerna blev som jag hade tänkt mig...