13 september 2009

Finull = Ny Favvis

Nu har jag kammat och spunnit min finull för första gången. Ja, jag har småprovat innan, men inga större mängder, och man behöver nästan göra 100g för att få riktigt känslan för hur den beter sig.
Det första jag blev varse om var att den är väldigt kompakt. Man kan inte sätta för många lockar på kammen åtgången, för då kommer man inte åt att redan ut de ordentligt eftersom den tar väldigt mkt plats när den spretar ut sig. Ett, eventuellt två, lager med lockar inte mer. Kan tilläggas att jag fick träningsvärk första dagarna.

Efter lite träning lyckades jag också bemästra Lenas avdragningteknik och få ihop strängarna till en liten korv lindad runt pekfingret.

Hantverk har ett bra klipp på hur man gör. Inte helt lätt när man är ny, men med lite träning så fick man både korven och skavsår på lillfingret...

Undertiden som kammarna eller vattnet eller båda värmde upp sig passade jag på att tota ihop tre sländor i olika storlekar. Materialet är träfötter och rundstavar från Panduro Hobby. Har inte provat dem ännu, men de ser bra ut... Tänkte ha med dem på SIP nästa Lördag - För ni har väl inte glömt att vi ses i Botaniska trädgården.
Efter ett tag fick jag ihop 100g och burken som jag trodde skulle vara stor nog var överfull.

Så var det bara att sätta sig och spinna och man märkte väldigt väl att det som jag kammade mot slutet då jag hade lärt mig hur jag skulle hantera både kammarna, ullen och utdragningen var mycket enklare att spinna än de första trevande taffliga korvarna.

Till slut blev det 100g 2-trådigt garn med ca 6 WPI och en längd på dryga 160m. Det känns som att det blir väldigt många meter på liten vikt i denna ullen. Man kan nästan spinna och tvinna den hur hårt som helst och den fluffar till sig igen.
Ullen är väldigt mjuk och är lite åt BFL i karaktären fast lite segare, spänstigare och mjukt gulvit i tonen. På det hela är jag väldigt nöjd med resultatet och ullen överträffade till och med mina förhoppningar i sitt beteende och karaktär. Kan varmt rekommendera finullen.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ut som en helt fantastisk dröm i vitt alltsammans. Vilket garn du gjort! Helproffsigt!

The Willow Fairy sa...

Tack.

fale artut sa...

Vilket underbart inlägg!
Hurra! Säger jag som är helt ulltokig och tycker att det är så roligt att läsa om andras erfarenheter.
Ullkammar tror jag kan vara ett bra komplement,Tack för det!

textil sa...

Vad snyggt det blev!

The Willow Fairy sa...

Vilka glada tillrop - tack.

Ullkammar är definitivt ett bra fungerande redskap, men jag har inte provat att blanda färger som Fale gör på kardmaskinen. Men det kanske går det med.

Elisabeth sa...

Vad roligt och instruktivt att läsa och så fint det blev. Nu väntar vi på att se mer. Ja inte skavsår, då....

The Willow Fairy sa...

Tror jag ska sätta lite kirurkisk tejp på fingret nästa gång.

Rosenvante sa...

Bilderna gör att man är så närvarande. Kunde nästan känna på dina ulltussar. Måste vara riktigt kul att få göra sitt eget garn så. Ska du färga det också, eller behåller du det underbara vita?

The Willow Fairy sa...

Det ska få vara vitt. Har redan planer för det, men det är än så länge hemligt, kommer så småning om.

mc-chick sa...

Så fint! *avis* :-)

AnJa sa...

Mmmm vilket gosigt garn!!!!!

Tina sa...

Nu blir jag imponerad, jag tycker är jättesvårt att kamma finull! Kanske har jag gjort misstaget att ladda på för mycket åt gången, eller så har jag haft knepig ull. (Nej, det är nog mig det hänger på).

Garnet ser superfint ut, verkligen härlig glans. Ska bli kul att se vad det blir till slut.

Toril sa...

Du är ju otroligt fingerfärdig och händig! Åh vilket mysigt garn...