28 februari 2009

Bruna fingrar och blå drömmar


Idag har det minsann hunnits med en hel del. Alpackan och BFLen har blivit ett underbart garn. 350m 2-trådigt blev det. Hade siktat på 400m men jag skulle tydligen gjort alpackan lite tunnare för jag fick mer än 100m kvar av BFLen som därmed blev 1-trådigt. Lite överspunnet eftersom tanken var att det skulle gå åt, men det försvann i tvätten.


Vad brukar ni göra av de slattar som blir kvar när man tvinnar ihop två olika trådar? Om det är samma material och färg så kan man ju tvinna allt, men när det är två olika färger och som i det här fallet två olika material. Nu har jag som sagt ca 120m entrådigt.......


Jag har också hunnit på lite i jorden. I år har jag som ambition att inte så 50 tomatplantor när jag behöver 15. Har lite svårt att slänga små plantor som växer och frodas, så det brukar sluta med att fönsterbrädor och senare växthus svämar över av olika roliga saker. Flitiga Lisor ska jag däremot köpa minst en fröpåse till av. De jag köpte innehöll inte så mkt fröer som jag hade räknat med, eller rättare sagt, jag hade missat att räkna.....

Vi har också hunnit städa!!!!! Nu när deet är soligt och ljust på dagarna ser man dammet hemskt väl.......Städning är ju inte det som kommer högst upp på listan om man säger så. Finns så mkt annat som är roligare.

27 februari 2009

Blå Drömmar och fluffiga moln


Nu är både alpackan och ullen spunnen. Alpackan Blå Drömmar är till vänster och BFL Moln till höger. Svårt att få färgerna rätt på bild, men imorgon när de är tvinnade tillsammans så hoppas jag att det finns mer ljus att fota i. Tror det kommer att bli urgulligt pastelligt. Får se om det blir knästrumpor till nästa vinter eller något annat under sommaren. Man kan aldrig så noga veta med hemspunnet - det brukar ha en egen vilja.

26 februari 2009

Utmaning

En utmaning från Knyppeltanten. Visst är det härligt med internet. Man får små inblickar i folks liv som man annars aldrig skulle träffa. Och då och då som nu så dyker det upp nya som man inte visste fanns. Spännande och roligt hela tiden.

Jag ska alltså avslöja inte mindre än 8 stycken sanningar/vanor/ovanor om mig själv...... oj ... i vilken ände ska man börja. Egentligen kan jag ju börja var som, jag är ju rätt ny i bloggvärlden och jag har väl inte avslöjat så mkt om mig själv än.

När det sedan är gjort ska jag utmana 8 nya personer. Det har ju florerat liknande utmaningar, så jag ska försöka pricka in de som inte haft något liknande det senaste veckorna i alla fall.

Så då till mina sanningar.....

1. Jag gillar färger. Grönt är ju favvisen (kanske märks på bloggen här), men även starkt rött blått orange.... Jag tycker om när saker är annat än gråa svart vita beiga..... Jag tycker om människor som vågar sticka ut och klä sig i färger. Man blir pigg av färg, man kan uttrycka sitt humör och personlighet med färgval.

2. Jag älskar att bada. Badbomber, badoljor och annat badrelaterat är en liten vardagslyx som jag älskar, speciellt på vintern.

3. Jag är intresserad av allt lite övernaturligt. Jag är barnsligt förtjust i älvor, häxor, magi, vampyrfilmer mm. Googla på bilder med texten The Willow Fairy så ser ni snart denna bild. Min absoluta Favvis bland Cicely Mary Barker's älvor. De som känner mig förstår varför - för den bilden ärväldigt mkt jag.

4. Jag älskar katter Jag har vuxit upp med katter, hundar, kaniner, marsvin mm, men katter är mitt absoluta favoritdjur. Tillgivna kärleksfulla men självständiga.

5. Jag tittar mkt på TV. Filmer serier faktaprogram. Mkt TV blir det och jag tycker om att spela in allt jag vill se på DVD för att själv kunna bestämma när jag vill titta. Jag vill absolut inte bli en sån som inte kan gå hemifrån vissa tider eller dagar för det finns en serie de följer.

6. Jag är te-beroende. Jag tycker inte om kaffe, men jag är storkonsument av te. Jag dricker det mesta, men hemma är jag petigoch noggrann och vill ha mitt te på mitt vis.

7. Jag är en multitasker. Jag har svårt för att bara titta på TV eller bara surfa eller bara läsa eller bara bada. Allt måste kombineras. Läsa eller sticka i badet, Sticka och titta på TV, Surfa och spinna....... Min sjukgymnast skäller på mig för det - resultatet blir nämligen allt som oftast spänningshuvudvärk.

8. Jag önskar att dygnet hade fler timmar eller att jag vann pengar och kunde ägna mer tid åt det som jag helst vill och mindre åt det jag måste.....

Det var 8 punkter. Mest om vad jag tycker om blev det. Inte så mkt ovanor.

Då till er som jag vill utmana (dvs vill veta mera om). De som blir utmanade skall alltså länka till mig och skriva 8 Sanningar/vanor/ovanor och utmana 8 nya.

mc-chick som sticks
Stickfrossa
Stickor o spån
Garnhumlan
A's ALMANAKK
En till stickblogg
Fasta maskor och lösa funderingar
GARNÄNGELN

Oj vilket långt inlägg och utan en enda bild... tråkigt jag avrundar med något trevligt - En tiger på grönbete


25 februari 2009

Fröer

Idag har det inte blivit så mkt stickat. Jag lagade faktiskt riktig middag idag.... händer inte var dag. Kyckling med fetaost, bacon och basilika - mums.

Sedan hade det kommit ett paket också. Med fröer från Impecta. Jag har ingen trädgård och inte ens balkong, men mina föräldrar brukar få en dos av mina kliande gröna fingrar och förra året hade vi tomater i krukor på gården, det gick riktigt bra s det ska utökas med morötter och sallad i andra krukor/balkonglådor. Hittade en sorts morötter som var särskilt lämpade för krukodling och som till och med kan odlas inomhus!!! Får se hur det blir.

Så nu blir det bruna fingrar till helgen...

24 februari 2009

Strul

Har sett att det strulat lite varstans med ordverifieringen vid inlägg av kommentarer, så jag var inne och provade att lägga in en kommentar hos mig själv och det fungerade inte så bra. Jag har plockat bort ordverifieringen så nu fungerar det.

Lätta Skyar


Nu är Alpackan "Blå Drömmar" spunnen, den skymtar på spolen i bakgrunden. Nu ska bara BFLen "moln" spinnas också.


Ullen ligger som lätta skyar i knät när den är delad och draftad. Och det går snabbt och lätt som en sommardag att spinna. Visst ser de ut som gjorda för varandra alpackan och ullen.

23 februari 2009

Använda eller inte?

En fråga till alla er sockstickande vänner där ute. Använder ni era sockar? Jag menar inte bara hemma i soffan eller i vandrarkängorna, utan faktiskt till vardags, ute i verkligheten?



Dessa hade jag på mig till jobbet idag. Underbart bekvämt och avslappnat för fötterna. Fast vi använder ju platta sandaler eller träsko-aktiga inneskor på mitt jobb. Svårt att tänka mig stickade sockar i pumps, kanske om man köper en storlek för stora skor....

Men samma fråga gäller ju det mesta man stickar. Koftor och tröjor är ju en sak,det använder ju alla, men sjalar, caper, klänningar mm. Man lägger ju ner en massa tid och energi på dessa underbara skapelser och nu när stickat äntligen är inne igen så vore det väl skam om man inte kunda använda plaggen annat än till väldigt speciella tillfällen.

Skriv och berätta om ditt bästa användar tips.

22 februari 2009

Maja och Snöig Slottskog



Svårt att fota sjalar under arbetets gång, men jag gjorde ett försök. Här syns en av de fyra panelerna och en närbild av början. Jag har nu gjort 13 upprepningar av mönstret och det ska bli en 14:e innan jag maskar av. Jag tror jag ska sticka in lite pärlor i avmaskningskanten för att få lite tyngd i den. Jag har ingen aning om hur stor den kommer att bli när det blivit blockad, men det ska bli väldigt spännande att se hur den faktiskt ser ut.


Idag har det inte blivit så mkt stickat, för det snöade igår och då vill man ju ut och se hur fin världen har blivit. Tyvärr kommer det nog att töa bort helt i morgon. Det är redan rätt slaskigt efter en hel dag med strålande sol.





Två bilder med samma motiv. Det första togs 29/12 och det andra idag i Azaleadalen, Slottskogen. Tycker det första är vackrast, men det är så roligt och upplyftande med snö. Allt blir rent och ljust och alla blir glada.

Demonisk katt

Ibland är det lätt att förstå varför katter förknippats med övernaturligheter av olika slag.



Men våran är världens snällaste.

20 februari 2009

Garn och te söder ifrån

Jag älskar att få paket. Så jag blev alldeles tillifrån mig av nyfikenhet när avin fladdrade in i hallen. Så spännande att få paket som man inte vet vad det innehåller, från någon man inte äns känner. Jag visste ju att det skulle vara något form av garn och te, men ändå.

Så jag sprang iväg till posten och hem igen. Spännande spännande..... Och titta vad det blev



Härligt sockgarn, Opal, med många färger. Har tidigare stickat i Fabel och Regia som ju är i samma kategori.

Jag har svårt att sticka i garn som bara har en färg eller en struktur, då får det vara ett mönster med kablar eller spets som gör stickningen intressant.

Teet var Lundablandning och jag får en känsla av sen vår när jag dricker det. Ser en bild framför mig av ett körsbärsträd i blom, en mild sol och en liten gräsplätt.

30 minuter senare såg samma innehåll ut så här.....



... man måste ju prova lite.... inte starta något nytt idag, bara provsticka lite. Chokladen smakade också förträfligt... En kopp te och en bit choklad - vem behöver middag. Tacka Sanna, du lyste upp min dag.

Lite bakgrund

Sedan före jul har jag varit inne i en intensiv spin-period. Det har inte blivit så mkt stickat. Så jag tänkte visa lite bilder och berätta lite bakgrund.

I några år i början på 90-talet bodde och arbetade jag med Beth på Ballytoughey Loom . Detta var på härliga lilla Clare Island på Irlands västkust. Familjen hade egna får, Black Headed Mountain Sheep, ganska grov ull som vi spann och växtfärgade och sedan vävde mattor av.

Mattor var inte det enda vi vävde och det mesta materialet var köpt, men jag lärde mig spinna färga och väva där. I vart fall grunderna, märkte jag senare.

Detta är jag vid den första spinnrocken jag provat.

Hela ön är ett underbart ställe, lätt förtrollande. Man blir avslappnad och jag kände mig väldigt hemma där. Naturen är vackert karg som den blir när den ständigt attackeras av nordatlantens råa styrka.






När jag sedan kom tillbaka till Sverige gick det flera år utan vare sig ull eller spinnrock. Men en dag köpte jag en begagnad Louët S10 med Jumbo Flyer.


Jag införskaffade lite ull här och där, men inget av speciell god kvalitet. Men jag hade ju inte varit van vid annat så när jag snubblade in på Spinspirations hemsida hamnade jag i paradiset. The rest is history som man säger. Nedan lite av det som blivit till under hösten/vintern.


Jag har nog lärt mig mer om ull och att spinna det senaste året än jag gjorde under åren på Irland. Då hade vi inte tillgång till datorer som nu och man gjorde efter bästa förmåga. Målet då var tjock stadig ull i stora mängder för mattvävning och inte det finliret man pysslar med nu. Det gör ju också stor skillnad.

19 februari 2009

Mitt stora projekt

Även om mitt stora projekt just nu är en hög med ull så kan jag visa vad det ska bli när det blir ännu större. Tanken är att det ska bli en Maja. Fast jag har tunnare garn och mindre stickor och 4 sektioner istället för 3. Jag har lite svårt att göra något utan att ändra i mönstret


Garnet är BFL i färgen Trädgård från spinspiration som jag spann för ett bra tag sedan. 100g och 675m - så tunnt att jag nästan är rädd att sticka med det.

Jag är nu på min tolfte rad av korsade maskor och när man väl har fått in tekniken vid korsningarna så gå det väldigt smidigt. Det är ett bra mönster eftersom man kan sticka tills garnet tar slut och det är väldigt lätt att komma ihåg - 6 varv rätstickning och två varv till korsningen.

Hmm....florsockret i luften har blivit lite tjockare. Undra om man kan hoppas på lite snö i alla fall....

Vad är på gång?

Jag har vissa problem med att hålla mig till ett eller två projekt. Helst vill jag starta ett eller två i veckan. Jag är ju inte ensam om det här problemet, många stickbloggar har tagit upp detta. Orsaken som jag ser det är ju att man ser vad andra gör, man ser vad som finns i alla affärer och hela webben i övrigt vimlar av härliga mönster och modeller, och detta utan att man ens behöver sticka näsan utanför dörren. Det väcker någon primitiv samlarinstinkt i oss, eller hur.

Problemet är att man blir ju aldrig klar med något, om man inte har en dead line då förstås, som julafton, födelsedag eller något annat tillfälle. Då brukar det bli klart i tid.

Jag har gjort det förrut - satt upp strikta påbörjar-förbud. Nu har jag gjort det igen. Så nu får jag bara sticka på två saker samtidigt, ett större projekt och ett mindre. Det lilla för att jag ska ha något mer mobilt till jobbet, bussresor och andra tillfällen. Det stora sitter jag med i soffan.

Så vad håller jag på med nu då.

Mitt stora projekt är en sjal som inte blir så bra på bild just nu, det är mest en stor ullig hög, men den är snart klar hoppas jag. Det är en julklapp som inte klarade sin dead line. Jag har istället lovar att skicka över den till Irland före St. Patrick's Day.

Mitt lilla projekt är egentligen en början till nästnästa stora projekt. Kunde inte låta bli att tjyvstarta på en modell från French Girl Knits.



Så det blev Nadine, spetsen är ju inte så stor, mera som en smal halsduk, inte svår heller. Passar bra på fikaraster när man inte vill vara helt asocial.

Sedan har jag ju alltid något på gång på spinnrocken också. Just nu är det en Alpacka från Spinspiration i färgställningen Blå drömmar som ska bli tvåtrådigt ihop med BFL i färgen Moln. Kommer att bli ljuvligt pastelligt



Och titta nu har jag lärt mig länkar också. Går framåt med stormsteg. Bloggers hjälpsida är helt klart ett bra stöd. När till och med jag kan förstå vad som menas då är det bra skrivet.

Min första kommentar

Tack Anne för den uppmuntrande kommentaren. Tänk att få sin första (kommenterande i alla fall) gäst från Norge. Trevligt. Jag har många härliga minnen från de skidveckor vi tillbringade i Geilo när jag var barn. Från det att jag var så liten att jag satt i släde bakom Pappa till skolresan då man provade utförsåkning. Jag har inte riktigt fastnat för utförsåkningen, tycker att man upplever mer när man går på tur.

Återkommer om en liten stund, ska bara plåta lite först.....

18 februari 2009

Jaha, så då har det hänt

-->
Jag har tagit ytterligare ett kliv djupare in i datorernas mystiska värld - jag har skaffat en blogg. Jag har ingen aning om hur man gör, förutom att skriva och lägga in bilder.......och idag har jag ju lärt mig ändra bakgrund.....Jag kanske kan klara av detta i alla fall. Antar att man lär sig lite i taget. Det här med länkar är fortfarande ett mysterie, men det tar vi när det behövs.

Just nu vill jag bara säga välkommen till alla som har vägarna förbi. Slå er ner med en kopp av valfri dryck och ta en liten paus med mig och Madicken.