20 februari 2009

Lite bakgrund

Sedan före jul har jag varit inne i en intensiv spin-period. Det har inte blivit så mkt stickat. Så jag tänkte visa lite bilder och berätta lite bakgrund.

I några år i början på 90-talet bodde och arbetade jag med Beth på Ballytoughey Loom . Detta var på härliga lilla Clare Island på Irlands västkust. Familjen hade egna får, Black Headed Mountain Sheep, ganska grov ull som vi spann och växtfärgade och sedan vävde mattor av.

Mattor var inte det enda vi vävde och det mesta materialet var köpt, men jag lärde mig spinna färga och väva där. I vart fall grunderna, märkte jag senare.

Detta är jag vid den första spinnrocken jag provat.

Hela ön är ett underbart ställe, lätt förtrollande. Man blir avslappnad och jag kände mig väldigt hemma där. Naturen är vackert karg som den blir när den ständigt attackeras av nordatlantens råa styrka.


När jag sedan kom tillbaka till Sverige gick det flera år utan vare sig ull eller spinnrock. Men en dag köpte jag en begagnad Louët S10 med Jumbo Flyer.


Jag införskaffade lite ull här och där, men inget av speciell god kvalitet. Men jag hade ju inte varit van vid annat så när jag snubblade in på Spinspirations hemsida hamnade jag i paradiset. The rest is history som man säger. Nedan lite av det som blivit till under hösten/vintern.


Jag har nog lärt mig mer om ull och att spinna det senaste året än jag gjorde under åren på Irland. Då hade vi inte tillgång till datorer som nu och man gjorde efter bästa förmåga. Målet då var tjock stadig ull i stora mängder för mattvävning och inte det finliret man pysslar med nu. Det gör ju också stor skillnad.

1 kommentar:

fale artut sa...

Man tackar, härlig läsning!
Vad har du för synpunkter på olika spinnrockar?
Jag tycker i vart fall, att de är varda sitt pris vilken man än väljer! Jag har ju funderat en hel del kring det. En variatorrem till en skoter kan kosta 1.500:- Och den har man ju ingen som helst nytta av...... En skotermatta hamnar på 6.000, på ett ungefär. Och en kardmaskin, som ju inte alls är lika vacker och inte lika mycker finlir, den kostar en hel del också. Så priset säger jag inget om i "normalfallet". Men funktionen är ju viktig!