04 november 2009

Ullens fortsatta äventyr

Jag brukar inte gå speciellt vetanskapligt till väga, men eftersom det är första gången för dessa små dyrgripar så gör jag ett försök.

Nedan syns måndagens skörd. Närmast betraktaren syns Kerstins ull (09036), den andra påsen med vit ull kommer från Ullfina (09022), den bruna överst i bild tillhör Pudding (09011). Siffrorna är för Irene om du tittar in.
Den fjärde påsen är svart ull från det enda svarta lamm som föddes på Solberga i år. Ett bagglamm som bara är ca 4 månader. Han syns på sista bilden i förra inlägget. Väldigt kort ull, men inte smutsig och knappt fettig heller, så jag kommer att ge mig på att spinna denna utan att tvätta den först. Vi får se hur det går.


Jag var så ivrig att jag började provtvätta redan på måndag kväll. Jag började med Ullfinas ull, så den har jag inte vägt eftersom jag inte hade någon hålla-i -handen-våg med krok. Det inskaffades idag på väg hem från jobbet, MM's sportfiskebutik vid Järntorget.


Här är ullprover uppradade. Jag kom på att jag faktiskt inte äger någon kort linjal, så det fick bli en 10 cm lång kompass. Från höger till vänster; Pudding (011); Kerstin (036); Ullfina (022).


Av Pudding fick jag 1,75 kg ull, men då är den inte tvättad eller speciellt rensad.

Kerstin gav 1,5kg

Och Ullfina blev som sagt inte vägd eftersom jag var så ivrig. Men jag tror att det var något mindre än Kerstin.
Den svarta ullen har jag inte fotat och vägt ännu, men den får ett helt eget inlägg framöver.

På tisdagen inskaffade jag denna tvättpåse modell stor 50 x 100 cm på Coop.

Det går in ca en tredjedels fäll och passar fint i badkaret...Här är prov på tvättad och torkad ull. Jag provade först i liten tvättpåse (ullen till vänster) och sedan utan påse (till höger). Det blev renare utan påse, men avloppet föredrar med tvättpåse...


När jag nu tvättar med den stora påsen hällde jag i lite diskmedel och lät det ligga och dra lite längre så det blev något bättre resultat, måste komma ihåg att köpa mer diskmedel i morgon...

Helt ren kommer inte ullen att bli första tvätten, men efter man kammat ullen blir den betydligt renare och allt skräp och bös ramlar ur. Kan tänka mig att det är svårare att bli av med skräp när man kardar. Man får vara noggrannare vid tesningen innan kardningen. Efter jag spunnit den så tvättar jag den lite noggrannare och sedan är den helt ren och vit.

Mycket jobb kvar, men jag kan redan se att Ullfinas ull är supervit och supermjuk. Jag kan gå och klappa på den hela dagen och krama och gossa med den också...

10 kommentarer:

Anna sa...

Vilken lyx att kunna spinna, och med egen ull dessutom... Ull luktar ju så gott. Tryggt och hemtrevligt på nåt vis!

The Willow Fairy sa...

Åh vad kul med en till som tycker om lukten av ull. Jag kan köra ner hela ansiktet och bara djupandas in doften och folk bara skakar på huvudet åt mig.

Cecilia sa...

Så vacker ullen är! Helt ny värld för mig, jag slukar girigt! Skriv snart igen!!!

The Willow Fairy sa...

Kommer nog att provkamma och provspinna lite i morgon om jag känner mig själv rätt. Svårt att hålla fingrarna ur gottepåsen...

Rosenvante sa...

Imponerande och spännande. Så kul att få följa hela processen. Ser fram mot nästa inlägg.
Hoppas du slipper skrapa rutorna i morgon.

AnJa sa...

Ullen ser fantastisk ut! Det kommer att bli ett väldans lyxigt garn!

Toril sa...

Heja dej vad duktig du är! Å jag såg lite mörk choklad med mint också....mummma. Jag detoxar ju men på lördag får jag äta choklad igen:)tack för kommentaren om lökkärnan!

Elisabeth sa...

Det där ser helt himmelsk ut. Ull lukter ju underbart, du får väl spara en tofs att ha och lukta på :-) Jag har också haft lite problem med bedkaret och avloppet när jag har tvättat den gamla ullen jag fick - jag undrar på om det inte finns siler man kan sätte i avloppet, eller prässa till en bite fin nätting? Då får man ju ullen renare, som du säger? Jag mailar om ull i morgon eftermiddag!

Mette sa...

hvor ER det spændende! Jeg får lyst til at anskaffe et par lam straks, og begynde at lave mit eget garn. Ser frem til at følge dit arbejde med ulden.

Tina sa...

Jätteintressant att läsa, tack för att du är så nogrann! :)
Jag blev verkligen förvånad över hur stor skillnad det blev på ullen av att tvätta med eller utan påse, ullen tvättad i påse ser nästan otvättad ut i jämförelse. Men jag förstår att avloppet föredrar påsen :)