07 november 2009

Första försöket

Egentligen tycker jag att man behöver lite mer för att komma in i en ny ull och hur den beter sig, men här kommer i alla fall de första 6 grammen av Ullfinas ull. Lite dåligt ljus vid fotograferingen, är lite ljusare i verkligheten, men slog jag på blixten blev det för ljust.Längst fram ligger otvättad ull, bakom härvan ull tvättad i påse, till vänster delvis på härvan ett litet moln av en flickad lock, och i mitten då själva det färdiga tvättade garnet - 6g, 10.5m, 2-trådig, 10wpi - jag har inte riktigt fått kläm på om man ska räkna wpi på singlarna eller om det går lika bra med det färdiga garnet - finns det någon som har koll? I det här fallet är det 10 wpi på det färdiga garnet.

Vad jag har konstaterat är att jag behöver nya ullkammar. Lite tunnare tänder och tätare mellan tänderna för det är väldigt lätt att reda ut, men lite slipprigt för att det är så mjukt, blir till att beställa "lammullskammar".

Har också testat att "flicka" dvs borsta med minikarda. I mitt fall är det en hundkarda för lockig päls, en stadig kvalitetskarda införskaffad i den största djurtillbehörsaffären jag någonsin varit inne i, Grizzly, eller är det en Zoo-affär, jag undrar om det inte finns lite fiskar och kanske några gnagare längst in i affären. Jag har liksom inte kommit längre än den enorma kattavdelning till vänster och en liten bit in i den ännu större hundavdelningen till höger....

Ok - lång utsvävning från ämnet. Åter till ullen. Jag har inte provat att karda ullen ännu, det blir nästa steg. Just nu är jag fullt upptagen med att tvätta och torka ull. Ullfinas ull är nästan helt tvättad, en liten omgång med den sämsta ullen kvar - är just nu i sammlarstadiet och jag plockar ivrigt in alla eventuella rymningstussar...

9 kommentarer:

textil sa...

Ser jättefint ut och man ser glansen :-)
Du kan prova en helt vanlig metallkam - de brukar fungera bra på lockar.

Rosenvante sa...

Så fint det blir. Måste kännas riktigt kul att det är från dina egna nu när du jobbar med det och tänk sen när du stickat nått också.

fale artut sa...

Det ser SÅ mysigt ut!

Anna sa...

Det är fantastiskt att följa dina får och deras ull! Det ringer en klocka när du säger att nya kammar, kontakta Ingrid ( http://grelber.blogs.se/ ) och kolla med henne. Har sett att hon har fiiiiina specialgjorda från något ställe!

The Willow Fairy sa...

Jo de jag har sedan tidigare har jag från magdalena som Ingrid också sammarbetar med. Får bli ett samtal med mkt detaljer framöver.

Cecilia sa...

Jag är helt häpen över hur glansig den är! Trodde nog att fårull var mer som den är utanpå själva fåren; gråsvart och trasslig. Det här ser mer ut som änglahår! :-)

Elisabeth sa...

Så himla mjukt och skönt det ser ut!

Hultaflickorna sa...

Yepp,
Jag visste det! Du har en bra ull!!! Och de kammar jag hade med mig till kursen fungerar ypperligt!!! (Som jag beställde av Magdalena)Har givit bort ett par till min kompis och de fungerar ypperligt med din ull!!!
Inga knottror så det är bara till att prova vidare i avelsändamål.
Vill du veta exat nålavstånd så hör av dig.
kram
Annn

Cecilia sa...

Long time, no see?! Hur går det med ullen och allting?