31 augusti 2010

Men stickning då?

Vad händer egentligen på stickfronten undrar ni kanske.

Det har ju varit mkt med ull och fibrer på sistone, men det stickas faktiskt också.

Denna tex är färdig. En dropstunika som jag hade tänkt sticka i silke-alpacka, men så kom jag på att jag hade detta garn från Fleece Artist som från början var en "sjal" model större och inte så vacker på mig...

Men silkstream är inte desto mindre ett trevligt garn och i färgen Nova Scotia matchar den både det gröna och det blåa i garderoben, så det blev ett linne istället. Masktätheten stämde inte riktigt, men jag stickade lite på fri hand och resultatet blev bra ändå.

Snart kommer det mer fibrer igen :-)

30 augusti 2010

Solnedgång

Jag ligger som sagt lite efter i fiberhögen och nu har turen kommit till solnedgången som jag fick för väldigt länge sedan i Spinspirations fiberklubb, Oktober förra året närmare bestämt.

Jag hade dubbel mängd och därmed 200 gram och av detta blev det 466m entrådigt garn med 10wpi. Jag delade varje 100 grammare i fyra delar så det skulle bli medellånga färgsektioner och nu ska det snart bli en halsduk.


Lite krulligt som vanligt när det är entrådigt, men efter tvätt och mild sträckning ser det fint ut.
Dessa 200 gram tog bara två kvällar att spinna - tänk så olika det kan vara...

28 augusti 2010

Smått och gott

Det har varit alldeles för lite kissar på bloggen senaste tiden. Så här kommer ett litet hopplock.

Vad gör man på dagarna när man har tråkigt...

Spejar på världen utanför...


Småfåglar kan man studera i timmar...


Vattenskålar är roliga...


Mattes paket är också intressanta...

Mer ull

Äntligen ... Äntligen ... ÄNTLIGEN!

Färdig med finullen som jag spunnit på hur länge som helst nu. 400 gram, ca 1100m, 2-trådigt, ca 9 wpi.

Något ojämt, men tyvärr blir det lätt så när man spinner hälften och sedan väntar en månad med resten. Nöjd är jag i vart fall.

När jag skulle tvinna garnet så kunde jag inte hitta min spolställning. Jag har tydligen lagt det på ett bra ställe, men vilket...

Det var knappt så all ullen fick plats på spolen - det är ju tur att jag har en jumbovinge.

Att veva upp det med härvträt tog evigheter och armen höll på att gå av flera gånger. 400g är nog i mesta laget för både härvning och tvätt - det är inte helt snustorrt än och då har det ändå hängt tre dagar...


Det räcker gott till en kofta och gör man den uppifrån och ner så kan man ju utnyttja varje gnutta.

Tänkte färga garnet rött och jag har beställt yllefärg från Zenit och köpt en 10l gryta från IKEA idag.

Tänkte lägga ånginsatsen i botten på grytan så inte ullen blir för varm mot bottnen. Har två olika röda färger och tänkte garnet ska bli lite melerat som jag gillar bäst. Fast först ska jag provfärga lite annan ull för att se så det fungerar som jag tänkt. Det är ju första gången jag använder dessa pulverfärger. Någon som har något tips?

24 augusti 2010

Blåsväder

- Det är en blåsig sommar vi har söstra mi. Sa Birk till Ronja. Och precis som dem vill min hjärna inte gå med på att det kan bli ett slut på sommaren.

Visst har det varit blåsigt och regnigt idag, men termometern visade på bara ben och inte frös jag heller ute på Saltholmen - även om det stundtals kändes som jag skulle behövt en hjälm ifall något hade kommit farande.

Vi hade givetvis inte kameran med när vi tog en sväng om Saltholmen på vägen hem så bilderna är lite sämre än vanligt men man kan se hur högt vattnet står och det har den där grönaktiga tonen som visar på stormigt väder.

Och bland båtarna fanns en vars segel inte gjorts fast tillräckligt bra och det hade rivit sönder och fladrade frenetiskt och dramatiskt vitt mot de mörka regnmolnen.

Visst är det konstigt att hjärnan kan leva kvar i sommarkänslan som min gör i år - underbart är det i vart fall.

22 augusti 2010

Färgfrossa

Eftersom jag är sugen på att spinna är jag också sugen på att färga. Har inte något specifikt projekt i tanke utan tog de färger som kändes lockande för stunden.

Denna kvällen blev det inte mindre än fyra färgbad. En i grytan och tre olika pajer...

Grytan innehöll tre olika ullsorter, en vit Falkland, en BFL Humbug (Vit/Beige/Brunrandig) och en BFL Oatmeal (Beige). Färgades med diverse gröna färger och duttar av brunt. Det var ett väldigt lyckat och smidigt sätt att färga. Behöver en större gryta dock - 10l från IKEA kommer att införskaffas vid tillfälle...

Denna paj är vit BFL i färgen Creamy Peach...

Vit BFL med Burgundy...

Vit BFL med Rose Petals...

Hur väl färgnamnen stämmer med verkligheten kan ju diskuteras.

Så här såg de ut när de var sköljda och hände på tork. Från vänster - Creamy Peach, Burgundy, Rose Petals, Falkland, BFL Humbug, BFL Oatmeal.

Det enda som misslyckades var Burgundy - har sköljt det 10 ggr nu och det färgar fortfarande allt i närheten rosa... Kanske borde koka om det med lite ättika en gång till.

19 augusti 2010

Fiberfrossa

Har inte spunnit så mkt som jag hade tänkt under sommaren - för fint väder - bad och spinnrock gick inte ihop. Men nu känner jag mig väldigt inspirerad och på sistone har det kommit flera trevliga paket med fibrer.

Först från fiberklubben...

En färg som påminner om bohusläns granitklippor och havet.

Sedan fiberbytet - bättre sent än aldrig...

Mumsiga, lyxiga fibrer och världens sötaste små knappar från stickeri stickera stickeralla

Sist men inte minst en beställning från Spinspiration...

En underbart mysigt mossigt färgad BFL, lite Merino/silke blandning som jag kanske färgar så småningom och sommarnumret av Spin Off.

Nu är hösten räddad...

17 augusti 2010

Sist ut

Det blev lite lätt svettigt till slut i alla lager av stickat, så jag svidade om till svart för att framhäva denna lilla pärla.

Sist ut i denna långa raden av färdiga alster är alltså Ishbel som är stickad i egenspunnen BFL i färgen renlav.

Jag skulle gärna haft det släta partiet lite större, men jag visste inte riktigt hur långt garnet skulle räcka. Visade sig att sjalen blev alldeles lagom stor och det blev garn över till muddar också (så småningom).


Ska göra enkla muddar till tapestry också. Gillar muddar och tycker om att använda de sista slattarna också. Och jo vi hade rätt kul när vi fotade alla grejerna. Många bilder blev det och sållningsprocessen stenhård... På tal om fotografering av färdiga verk vill jag hänvisa till detta inlägg. Fota massor är mitt tips

Nästa gång blir det fiberfrossa, men nu måste jag gå och spinna för jag har fiberabstinens...

16 augusti 2010

Lager på lager

Den mysiga koftan i Rowans Tapestry är också klar. Underbart garn att sticka i - blandningen av ull och sojasilke gör det glansigt och mjukt med lätt fall.


Här har jag fått på mig det mesta som varit klart nu under våren...

14 augusti 2010

Två som inte matchar


Men det blev visade på samma bild ändå.

Långa muddar i garnet som blev över efter min citron blev stickade på matchande vis med släta och bubbliga partier.

Kan med fördel hasas ned så de korvar sig som nedhasade sockor när man går hemma och myser...

Kragen som jag lyckades sticka två gånger. Första gången blev den för stor, men den gick väldigt snabbt att göra om och stickad i Manos Silkblend är det en dröm att ha runt halsen. Mönstret hittade jag i en Spinn Off tidning, men det är ändå rätt lätt att hitta på detta själv. Man tar vafritt rakt spetsmönster och stickar det runt till önskad längd. Man behöver ju inte göra pikot kanten utan det går lika bra med några varv rätstickning eller varför inte en virkad udd.

12 augusti 2010

Skottsäker?


Egenspunnet merinogarn - modell övertjockt. 50m per 100g var målet och jag lyckades nästan. Känns lite otymplig när man lyfter upp den, men när den väl är på så sitter den minsann på plats...


Modellen är Wrenna ur boken french Girls Knits - behöver jag säga att det gick väldigt snabbt att sticka den? Även garnet gick snabbt att spinna när jag väl fick tummen ur och slapp den lilla hjälpredan...

Ozzy gillar inte kamerablixten, men Wrenna diggar han skarpt och påstår att det är hans bästa filt. Jag tror västen var färdig redan i mars/april, men så ska man ju fästa trådar också och för det mesta låg det en liten svart tjockis uppe på och sov... vi kallar det för kattnappning...

Inte bara saker kan råka ut för kattnappning. Det vanligaste är faktiskt att man blir kattnappad i soffan och det innebär att man pga en väldigt söt/kelig/sömnig kisse som "råkar"ligga i knät/på armen/magen inte kan röra sig ur fläcken och det är en väldigt bra ursäkt som täcker allt från disk till att servera kvällsmat...

11 augusti 2010

Först ut...

... av de färdiga projekten är detta linne från Drops.


Den här har varit klar och blockad länge, men jag var så himla trött på den redan när den var klar att jag inte ens haft den på mig förrän nu.

Jättetrevlig modell, spetsmönster runt ärmhålet har jag lagt dit själv och färgväxlingarna var också min idé. Så långt var allt bra, men vilket jobbigt garn - CottonViscose...


Jag gillar ull - det är mjukt, spänstigt och förlåtande, dvs man behöver inte tänka på varje maska man stickar. Detta var glidigt, stumt, delade sig och varje litet misstag syntes lång väg. Varje avigt varv fick jag tänka extra mkt för att det inte skulle bli en rand.

Men nu har jag haft den på mig en gång och vem vet - det kanske kan bli fler gånger för materialet var rätt skönt att ha på sig i alla fall...