28 augusti 2010

Mer ull

Äntligen ... Äntligen ... ÄNTLIGEN!

Färdig med finullen som jag spunnit på hur länge som helst nu. 400 gram, ca 1100m, 2-trådigt, ca 9 wpi.

Något ojämt, men tyvärr blir det lätt så när man spinner hälften och sedan väntar en månad med resten. Nöjd är jag i vart fall.

När jag skulle tvinna garnet så kunde jag inte hitta min spolställning. Jag har tydligen lagt det på ett bra ställe, men vilket...

Det var knappt så all ullen fick plats på spolen - det är ju tur att jag har en jumbovinge.

Att veva upp det med härvträt tog evigheter och armen höll på att gå av flera gånger. 400g är nog i mesta laget för både härvning och tvätt - det är inte helt snustorrt än och då har det ändå hängt tre dagar...


Det räcker gott till en kofta och gör man den uppifrån och ner så kan man ju utnyttja varje gnutta.

Tänkte färga garnet rött och jag har beställt yllefärg från Zenit och köpt en 10l gryta från IKEA idag.

Tänkte lägga ånginsatsen i botten på grytan så inte ullen blir för varm mot bottnen. Har två olika röda färger och tänkte garnet ska bli lite melerat som jag gillar bäst. Fast först ska jag provfärga lite annan ull för att se så det fungerar som jag tänkt. Det är ju första gången jag använder dessa pulverfärger. Någon som har något tips?

8 kommentarer:

Tant Kofta sa...

Ett så vackert garn!
Jag tycker det är fint att det är ojämnt.
På Zenits hemsida hittar du tips under fliken recept. Om du vill ha klarrött kan det vara bra att blanda dina två röda toner. den ena slår åt gult och den andra åt blått så de jämnar ut varandra. Om du vill ha färgen lite djupare kan du ta med lite brunt. de syntetiska färgerna är mycket skarpa och intensiva.
Med hej fr. Koftan

Cecilia sa...

En sådan glans på ditt garn! Och det finns ojämnt och ojämnt, det ser mer ut att vara lite varierat! :-)Spännande med färgningen!

skruttfia sa...

Min erfarenhet med zenit är att den inte blandar sig särskilt bra när den väl är i garnet. Så blanda alla nyanser du vill ha först, innan det ska i garnet. Men ska det bara vara röda nyanser och målet är melerat så torde det väl inte spela så stor roll :)

Och underbart med en jättehärva så tunnt garn! Nu blir spinnfingrarna sugna, jag som ska försöka hålla mig till stickning...

Sunna sa...

vilken skatt

skapa och inreda sa...

garnet ser så härligt ut :)
Kramiz Annika

Susilull sa...

Oj, så mycket garn du spunnit. Så duktig du är!
Skall bli kul att se det färgat, lycka till!

Ulla-Bella sa...

Det ble et fint garn:) Blir spennende og se når du har farget det også.

fale artut sa...

Yeeeeeeeehhhhh, så duktig du har varit!
Ser så fint ut så, mysigt att sticka av det! Jag lade ullen i blöt i syravatten först, varmt vatten! och så hade jag ganska mycket färg i badet, blandade i stora burkar.
Det fick stå på värme i alla fall 30 minuter, och kallna i färgbadet.
Men jag är ganska novis, har dessutom slut på färg! Blir kul att se hur det går.