19 oktober 2010

Många fördelar

Äntligen ska jag ta mig tid att berätta om min nya spinnrock - Fantasia från Kromski.
Den är vacker, den är snabb och den är tyst...

Den är enkeldriven vilket innebär att drivbandet (den genomskinliga remmen) inte påverkar spolen utan bara själva tvinnandet av tråden.

Bromsningen av spolen styrs av en separat anordning (det bruna snöret) och ju hårdare man vrider åt bromsen desto snabbare matas det färdiga garnet in. Det gäller att hitta en bra balans - om garnet matas in för snabbt hinner det inte tvinnas tillräckligt mkt och går av lättare och om det matas in för långsamt blir garnet övertvinnat och knöligt.

Ju hårdare man bromsar desto hårdare packar sig också garnet på spolen och rymmer därmed mer garn.

På vingen finns bara två krokar på varje sida - en fast och en rörlig. Man flyttar den rörliga allt eftersom spolen fylls på och det blir mindre pilligt än med flera små krokar tätt tätt.

Eftersom drivbandet och trissorna sitter innanför vingen och spolen så kan man dra ut vingen och byta spole utan att lossa drivbandet - enkelt och snabbt.

På den här bilden ser man också handtaget som gör det lätt att flytta omkring spinnrocken.

Dubbeltrampad - ger en jämn och snabb gång och man kommer upp i betydligt högre hastighet utan att förlora balansen i tvinningen och inmatningen. På var sida om tramporna finns hållare för de spolar man inte använder och fungerar som spolställning vid tvinning.

Det finns tre olika storlekar på trissor som ger olika hög utväxling. Den trissan som nu sitter på spinnrocken ger de två högsta utväxlingarna - ju större skillnad mellan hjulet som tramporna driver och trissorna som driver vingen desto högre utväxling dvs fler vridningar av garnet per trampat varv. Den högsta på denna spinnrock är 1:20, dvs 20 tvinnade varv i garnet per trampat varv. Den största trissan ger en utväxling på 1:5 vilket är bra om man spinner väldigt tjockt garn eller om man är nybörjare och vill kunna hänga med i vad som händer.

Det finns egentligen bara en lite nackdel och det är storleken på spolen. Där är jag lite bortskämd med min gamla Louet som håller upp till 4hg garn på en spole! Vad denna lite mer normala spolen håller som mest har jag inte testat, men jag är säker på att det räcker gott och väl ändå.

På det hela taget är jag väldigt nöjd med min Fantasia, men den gamla loueten står sig väl den också. Nu kan jag dessutom ha två projekt igång samtidigt ;-)

3 kommentarer:

Cecilia sa...

4 hg!
På min lilla spole får jag kanske plats med ett! Fluffig, så som min 58 m höstguld så kan jag knö in 50 g! :-)
Separat broms verkar lite krångligt men ger förstås mycket större kontroll när man lärt sig.
Och vacker är den! Som ett konstverk!

fale artut sa...

Nu fick jag mycket information! Så roligt att Du är nöjd! Jag tycker att det är roligt att kolla olika lösningar på saker och ting!

AnJa sa...

Jag har bara kört med enkeldrivet och tycker det fungerar jättebra. Men det skulle vara kul att prova det andra någon gång. En sådan här spinnrock är jag sugen på att komplettera med :-) Ang. knappar så gör jag gärna till dig men i morgon åker vi till England så leveranstid blir någon vecka! Maila mig om du är intresserad och tala om storlek och antal!