19 september 2010

Ramalina

Jag fick hem fler färger från Zenit i torsdags och jag kunde ju inte vänta med att använda dem tills jag fått hem ny BFL. Så jag tog det sist ofärgade jag hade i skåpet - Merino/silke - underbart mjukt och lyxigt.

Så satte jag igång och blanda färger - hade tänkt mig något tropiskt blågrönt - och vad blev det?


Grå-blå-grönt med små inslag av gult och större fläckar mörkblått (kanske skulle blandat bättre...)


Jag fick genast en bild för mitt inre av lavar som växer på klipporna ute vid havet. De är stela, spröda och ljust grågröna när det är torrt och mjuka och gröngula när det är fuktigt.Man kan använda dem till att färga med också och ger en underbar rostbrun färg. Men vad laven heter visste jag inte, så jag fick sätta mig och ta reda på det. Ramalina heter den och finns i några olika varianter, men de har alla den där grågröngula färgen och växer vid havet. Jag hittade några bra bilder också. Här och här och här (scrolla ner till mitten på sidan).


De mörkblåa fläckarna fick bli havet...
Jag blev väldigt nöjd med färgen - ett lyckat misstag - OCH jag skrev ner vad jag blandade redan första gången - jag lär mig... Fast nästa gång kanske det inte blir blåa fläckar och då kanske resten blir annorlunda också, så helt säker kan man aldrig vara...

4 kommentarer:

Rosenvante sa...

Vilken tur i oturen då. Skönt att du blev nöjd. Man blir ju helt lyrisk när man läser vad du tänker på när du ser alla färger. :)

Ulla-Bella sa...

Det ble jo perfekt - med de blå flekkene på.

Cecilia sa...

Du gör fina garn, jag hoppas fortfarande på en ny björnbär...
Jag har märkt detta med att göra allt på en gång; det första av liljas ull har jag spunnit med slända och det kommer vara av helt annorlunda jämfört med det jag spinner nu, förstås. Kan man liksom öka på tvinningen lite på ett färdigspunnet garn? Köra det en gång till, liksom, jag har inte efterbehandlat härvan än?

carina sa...

Om du vill kan du ju färga in lite gult prickvis med en pippet lite varstans på vissa av härvorna.